NRK Meny
Normal

Du kan beholde piggdekkene en stund til

Noen politidistrikter gir tidsbegrenset dispensasjon fra regelverket, mens andre sier de ikke vil håndheve piggdekkforbudet før det kommer varig væromslag.

Piggdekk

Du kan beholde piggdekkene en stund til. Noen politidistrikter gir tidsbegrenset dispensasjon fra regelverket, mens andre sier de ikke vil håndheve piggdekkforbudet før det kommer varig væromslag.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Det er meldinger om varig nullføre som gjør at politiet ikke kommer til å håndheve regelen om piggdekkforbud ennå.

Det sier Edgar Mannes, som er leder for felles operativ enhet i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Regelen er at piggdekkene må av bilen innen første mandag etter påske. Nå har politiet på Haugalandet sammen med Statens vegvesen bestemt seg for ikke å håndheve denne regelen i to uker fra søndag 7. april.

Les også: Må selv vurdere piggdekkene

– Vi oppfordrer folk til å følge regelverket. Reglene gir likevel rom for at en vurderer ansvar i forhold til føre og trafikkforhold, sier Mannes.

Bil og motorsykkel skled på glatta

Så lenge det er nullføre og fare for ulykker på glatte veier, kan du beholde piggdekkene på bilen.

Foto: Ronny Hjertås

Politiets beslutning betyr at det ikke blir skrevet ut forenklede forelegg til bilførere som mener at de fortsatt har behov for å kjøre med piggdekk.

– Hundrevis ringer for å få sin egen personlige dispensasjon

Rogaland politidistrikt i Stavanger vil ikke gi noe tidsbegrenset generelt amnesti fra piggdekkforbudet. Politioverbetjent Rune Svendsen sier til NRK at det er tilstrekkelig å følge regelverket.

Les også: Færre kjører piggfritt

– Når det er kaldt og frost som det er fortsatt, med nullføre om natten og på morgenen, så beholder en vinterdekk på. Da er en forpliktet som fører til å ha dekk som er tilpasset føreforholdene, sier Svendsen til NRK.

Han forteller at politiet i Stavanger nå tar mot hundrevis av telefoner hver dag fra folk som spør om de må ta piggdekkene av bilen.

Politikontroll

Så lenge det kalde været fortsetter, blir du ikke ilagt gebyr for å kjøre med piggdekk på bilen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er veldig mange som ringer til politiet for å få sin egen personlige dispensasjon for å kjøre med piggdekk. Det får de ikke. De har lov til å kjøre med piggdekk så lenge forholdene er slik de er nå, og ingen får sin egen dispensasjon, sier Svendsen.

Les også: Færre tatt med pigger

Rogaland politidistrikt vil ikke sette noen dato for når de begynner å håndheve piggdekkforbudet.

– Når det blir stabilt væromslag, da skal piggdekkene av, sier Svendsen.