Hopp til innhold

Starter opp igjen Sture og Kollsnes etter stans

Sture- og Kollsnesterminalene starter opp igjen etter å ha vært nedstengt på grunn av fregattulykken. Den norske stat har trolig tapt millioner på nedstengningen.

Troll A

Troll A er ett av feltene i Nordsjøen som stenges ned på grunn av fregattulykken på Øygarden i Hordaland.

Foto: Statoil / Harald Pettersen

Flere viktige olje- og gassfelt i Nordsjøen ble stengt ned som følge av fregattulykken ved Stureterminalen på Øygarden i Hordaland.

Dette gjaldt oljefeltene Ivar Aasen, Edvard Grieg, Grane og Oseberg, og gassfeltet Troll A.

Grunnen var at Stureterminalen og Kollsnesterminalen på land ble stengt ned etter fregattulykken.

Klokka 15.14 kom imidlertid meldingen om at de to terminalene og Equinor sine tre felter i Nordsjøen starter opp igjen.

17 millioner i timen

Samlet produserer disse fem feltene olje og gass verdt rundt 400 millioner kroner i døgnet, til dagens olje- og gasspriser. Olje og gass til en verdi av cirka 17 millioner kroner i timen ble dermed ikke tatt opp av bakken i tiden feltene var stengt ned.

Equinor meldte om nedstengningen klokka 08.27 torsdag morgen. Det betyr at feltene var stengt i alle fall i sju timer.

Nedstengningene innebærer imidlertid ikke direkte tap for oljeselskapene, så lenge de klarte å levere det de hadde lovet til markedet.

Pressekontakt Elin Isaksen i Equinor ville torsdag ettermiddag ikke si hvor mye selskapet tapte på nedstengningene, men hun understreket at Equinor klarte å levere nok olje til markedet.

– Men tap blir det uansett, siden nedstengningen innebærer en utsettelse av inntekter, sier olje- og gassekspert Bjørn Vidar Lerøen.

Bjørn Vidar Lerøen

Olje- og gassekspert Bjørn Vidar Lerøen.

Foto: NRK

Analytiker Tore Guldbrandsøy anslår at nedstengningen ville ha koste selskapene flere titalls millioner kroner i døgnet.

Og siden oljeselskapene betaler 78 prosent i skatt på produksjon til staten, vil nedstengningen føre til et økonomisk tap for Norge.

Bjørn Vidar Lerøen mener også ulykken er en tankevekker for hele beredskapsbilde.

– Dette viser sårbarheten til landanlegga. Det er heldigvis ikke skader på rør eller ledninger på land eller til havs denne gang. Men dette viser hvor viktig det er at de områda hvor vi har ilandføring av olje og gass er åpen og problemfrie.

Gassleveransen

Gassfeltet Troll A leverer til Kollsnes-anlegget, men Kollsnes ble stengt ned som følge av at Sture ble nedstengt. Nedstengningen førte til en reduksjon i leveransene til Europa.

– Gassco jobber nå med å minimere konsekvensene for selskapene som eksporterer norsk gass og for mottakere i Europa. Vi optimaliserer gasstransporten ved å utnytte fleksibiliteten i det integrerte nettverket, opplyste selskapet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Troll A står for om lag 25 prosent av den norske leveransen av gass, opplyser olje- og gassekspert Lerøen.

Etterforskes

Statens Havarikommisjon skal undersøke ulykken og har folk på plass i løpet av dagen. Klokken 10.20 bekrefter politiet at de har startet etterforskning av kollisjonen.

Det var klokken 04.03 at Hovedredningssentralen ble varslet om kollisjonen ved Stureterminalen i Øygarden i Hordaland.