Hopp til innhold

Flertall for sammenslåing i Stavanger

Stavanger ser nå til Finnøy og Rennesøy i jakten på en større kommune. Selv om valgoppslutningen var svært lav, er ordføreren fornøyd med svaret fra folket.

Jubel for flertall i Stavanger.

Stavanger-ordføreren fikk i alle fall noe å juble for mandag kveld. Nå ser de nordover.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

76 prosent av Stavanger-velgerne som avga stemme om kommunesammenslåing, ønsker at kommunen skal slå seg sammen med andre kommuner. 47 prosent stemte for å slå seg sammen med Sola og Sandnes.

Lav valgdeltakelse i Stavanger

Samtidig var det bare 24,4 prosent som avga stemme, og rundt to av tre stemte elektronisk, i følge valgansvarlig i Stavanger kommune, Jarl Harry Gjedrem.

Jarl Harry Gjedrem

Valgansvarlig i Stavanger kommune, Jarl Harry Gjedrem.

Foto: Eirik Gjesdal

Selv om Sandnes og Sola sa tydelig i fra om at de ikke ønsker noen storkommune på Nord-Jæren, var ordfører Christine Sagen Helgø (H) fornøyd med resultatet i Stavanger.

– Innbyggerne i Stavanger har gitt oss politikere et klart mandat til å gå videre og de vil at vi skal bli en del av en større kommune, sier Sagen Helgø.

Ser til Finnøy og Rennesøy

Ordføreren la ikke skjul på at hun var skuffet over at Sandnes og Sola sa nei.

– Vi kommer til å jobbe videre med de som vil snakke med oss, altså Finnøy og Rennesøy, sier hun.

Christina Sagen Helgø, Henrik Halleland, Dagny Sunnanå Hausken

Christine Sagen Helgø retter blikket nordover. Her står hun sammen med ordførerne i henholdsvis Finnøy og Rennesøy, Henrik Halleland (KrF) og Dagny Sunnanå Hausken (Sp).

Hun medgir at Rennesøy og Finnøy ikke blir det samme, kontra det som var planlagt med Sandnes og Sola.

– Selvfølgelig, det er jo færre innbyggere. Likevel er det viktig for Stavanger, det er viktig næringsgrunnlag for oss og det er viktig for innbyggerne i Finnøy, for vi kan tilby gode tjenester, sier hun.

Om det skulle bli noe av en sammenslåing med Rennesøy, Finnøy og Stavanger vil en måtte kjøre gjennom Randaberg kommune, som ligger i midten.