Rogalands Avis: Fredsprisvinner vil at omstridt plate fjernes

Fredsprisvinner Muhammad Yunus støtter enkelte muslimer i Stavanger som vil ha fjernet en bronseplate med navnet hans. Men ordfører Christine Sagen Helgø (H) vil la kunstverket ligge der det ligger.

Fredspriskunstverk i Stavanger

Bronseplaten med navnet til fredsprisvinner Muhammad Yunus er nedfelt i bakken ved Torget i Stavanger. I flere år har muslimer i byen reagert på kunstverket.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Ingen samfunn skal såres av at mitt navn står skrevet i deres by, sier Muhammad Yunus til Rogalands Avis.

Et kunstverk som er ment å hedre fredsprisvinneren fra 2006, har skapt debatt i Stavanger de siste dagene. Enkelte muslimer i byen liker ikke at kunstverket kan tråkkes på. Grunnen er at fredsprisvinneren deler navnet med muslimenes hellige profet.

De ønsker derfor at kunstverket flyttes fra bakken. Nå får de støttte fra Yunus selv.

– Jeg kan fullt ut forstå følelsene deres. For at de skal slippe å oppfatte det som krenkende, mener jeg at platen bør fjernes fra bakken, sier fredsprisvinneren til avisa.

Muhammad Yunus

Muhammad Yunus fra Bangladesh fikk fredssprisen i 2006 for sitt arbeid med mikrokreditter. Et kunstverk med navnet hans har skapt debatt i Stavanger.

Foto: Jason DeCrow / Ap

Han går dermed imot ordfører Christine Sagen Helgø (H). Hun vil la kunstverket ligge der det ligger.

– Den skal handle om fredsprisvinnerne og har ingen tilknytning til profeten Muhammad. Ut ifra den informasjonen jeg har, ser jeg ingen grunn til at installasjonen skal endres, sier Sagen Helgø.

– Langt innefor ytringsfriheten

Og hun står på sitt – også etter hun har lest utspillet fra Yunus selv.

– Hvis Yunus ønsker at fotavtrykkene skal fjernes, så må han ta kontakt med kommunen, sier Sagen Helgø til NRK.

Hun mener installasjonen er «langt» innenfor ytringsfriheten.

– Det er åpenbart at dette er et utspill fra enkeltpersoner. Muslimsk Fellesråd selv har jo valgt å ikke gå videre med saken – og det er en klok avgjørelse, sier ordføreren.

Christine Sagen Helgø på demonstrasjon

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) på Torget, ikke langt fra den omstridte bronseplaten.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Frp har advart mot å fjerne bronseplaten fra bakken.

– Dette er en plate som har ligget her i flere år, som representerer fred som også muslimene tror på, sa bystyremedlem Mats Danielsen til NRK i forrige uke.

– Ikke viktig sak for oss

Leder i Muslimsk Fellesråd Rogaland (MFR), Mubarak Ali, skriver i en pressemelding at ønsket om å flytte bronseplaten var et initiativ fra to enkeltmedlemmer i MFR. Det var ikke koordinert med MFR som organisasjon.

Fredspriskunstverk

Bronseplaten med navnet til fredsprisvinner Muhammad Yunus er nedfelt i bakken ved Torget i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

«Det er ikke prioritert som en viktig sak for oss. Vi har forståelse for at enkelte kan føle seg krenket, men kunstinstallasjon har ikke hatt som intensjon å krenke verken Profeten eller islam.», skriver Ali.