Stavanger blir mørklagt i kveld

Under Earth Hour slukkes 5100 gatelys. På det sparer kommunen 775 kilowatt.

Gatelys

Under Earth Hour i Stavanger slukkes 5100 gatelys. På det sparer kommunen 775 kilowatt.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det skulle bli gode stearinlys-forhold for alle i disse områdene som vil delta i den verdensomfattende klima-markeringen i timen fra klokken 20.30.

Slik beskriver Stavanger kommunes hjemmeside det som skal skje fra klokken halv ni i kveld. Da blir gatene i sentrum, i Storhaug bydel, på Våland og på Vestre platå, mørklagte.

5100 slukte gatelys gir en besparelse på 775 kilowatt i en time.

Les også: Det blir mørkt på lørdag

Les også: Klimaforskere slår alarm

Kommunen har dessuten sendt ut beskjed til alle sine skoler og barnehager, kontorbygg, bydelshus, idrettsbygg og kultur- og fritidsbygg om at lamper og datamaskiner skal være avslått, dersom mørkleggingen ikke går ut over sikkerheten.

Earth Hour

– Mer og mer opptatt av klimaendringene

– I disse sparepæretider får vi kanskje ikke de store energibesparelsene denne ene timen, men det er viktig at vi er med på denne globale markeringen. Vi minner oss selv om den vanen vi alle bør ha hver eneste dag på jobb og hjemme, å ikke bruke energi unødig, sier miljøvernsjef Olav Stav til Stavanger kommunes hjemmeside.

Earth Hour arrangeres over hele verden, og er en global klimamarkering som 158 land hittil har meldt seg på. I fjor var antallet 152 land. Mange hundre millioner mennesker i over 7000 byer over hele verden, på alle kontinenter, vil delta i år.

– Både antallet påmeldinger og det lokale engasjementet vi opplever, viser at Norges befolkning er mer og mer opptatt av klimaendringene. Nå forventer vi at beslutningstakere lytter til dette kollektive budskapet og gjør sitt for å ta klimautfordringen på alvor, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.