NRK Meny
Normal

Skal du slukke lyset i kveld?

I kveld slukkes lyset i én time over hele verden. Oppslutningen om verdens største symbolske klimakampanje ligger an til å bli rekordstor - også her hjemme.

Stearinlys

WWF oppfordrer til stearinlysbruk i kveld når Earth Hour arrangeres for syvende gang.

Foto: Illustrasjon: Colourbox.com

I kveld oppfordres du til å slukke lyset i én time fra klokken 20.30 til 21.30. Earth Hour arrangeres over hele verden, og er en global klimamarkering som 158 land hittil har meldt seg på. I fjor var antallet 152 land.

Mange hundre millioner mennesker i over 7000 byer over hele verden, på alle kontinenter, vil delta i år. Det symbolske demonstrasjonstoget starter lokal tid klokka 20.30 på Samoa og avsluttes på Cook Islands – begge i Stillehavet, men på hver sin side av datogrensen.

– Både antallet påmeldinger og det lokale engasjementet vi opplever, viser at Norges befolkning er mer og mer opptatt av klimaendringene. Nå forventer vi at beslutningstakere lytter til dette kollektive budskapet og gjør sitt for å ta klimautfordringen på alvor, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.

Også FN støtter markeringen som i år arrangeres for syvende gang.

Ikoniske bygg blir mørke

Blant dem som blir med for første gang i år er Karnak-tempelet i Luxor, Egypt, Frøhvelvet på Svalbard og norske fiskebåter i Antarktis. Ikonbygg over hele verden slukker alle lys i en time i morgen, blant dem er pyramidene i Giza, Sydneys operahus, Tower Bridge i London, verdens høyeste bygning Burj Khalifa i Dubai, Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Wat Arun-tempelet i Bangkok og Times Square i New York.

I Norge blir det mørkt blant annet i Nidarosdomen, på Slottet, Operaen i Oslo og Holmenkollen.

Eiffel-tårnet under Earth Hour i 2010

Eiffel-tårnet i Paris under Earth Hour i 2010.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Få samiske kommuner med

I skrivende stund har 204 norske kommuner registrert sin påmelding, noe som slår rekorden fra 2011 med 181 påmeldte norske kommuner. Av de samiske kommunene er det foreløpig bare Porsanger som har meldt seg på.

I Alta i Finnmark har det kirkelige mellområdet meldt seg på klimamarkeringen og vil i kveld slukke lysene i alle de ti kirkene i kommunen. I Kvæfjord i Troms slås også lyset av - og det blir gudstjeneste i kirka kun opplyst av stearinlys.

Sameskolen i Troms deltar også i år.

Earth Hour ble igangsatt av WWF for første gang i Sydney i 2007, og i Norge og resten av verden i 2008.

Tiltak for å redusere energiforbruket

Gjennom internasjonale forhandlinger i FN er landene i verden blitt enige om å begrense oppvarmingen på jorda til to grader. Forskerne i FNs Klimapanel mener at to grader økning er grensen for hva naturen kan tåle før klimaendringene blir alvorlige og ukontrollerbare.

I følge det internasjonale energibyrået (IEA) kan kun en tredel av verdens kjente fossile ressurser utvinnes om vi vil unngå oppvarming over to grader.
97 prosent av verdens forskere er ifølge FNs klimapanel enige om at de ekstreme klimaendringene er menneskeskapte. Det er åpenbart at verden står ovenfor enorme klimamessige utfordringer, og verden skriker etter fornybar energi, skriver Fremtiden i våre hender i en pressemelding.

– Det som ikke kommer så godt fram, er at den beste løsningen vanligvis er energieffektivisering. Den mest miljøvennlige energien, er den du ikke bruker, sier Stig A. Hansen markedsdirektør i Ishavskraft kraftselskap som nylig ble kåret til årets grønne bedrift i Tromsø.