Hopp til innhold

Stavanger-ja til framtidig rådhus i Sandnes

Bystyreflertallet i Stavanger sier ja til prinsippdokumentet for sammenslåing med Sandnes og Sola. En av forutsetningene er at rådhuset skal ligge i Sandnes.

Stavanger rådhus

RÅDHUSET I STAVANGER: Blir neppe fysisk flytta til Sandnes, men kan miste noe av dagens innhold dersom hovedsetet i en framtidig sammenslått kommune skal ligge i Sandnes.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

I bystyremøtet i Stavanger mandag skulle politikerne gjøre vedtak som fører Stavanger et skritt nærmere sammenslåing med nabokommunene Sandnes og Sola, og avklare viktige spørsmål før folkeavstemninga 30. mai. De tre kommunene har hatt sju møter, og omsider kommet til enighet om et såkalt prinsippdokument, som har vært heftig debattert.

Sandnes rådhus

RÅDHUSET I SANDNES: Dagens rådhus. I fjor blei det vedtatt å bygge nytt rådhus, som skal stå ferdig i 2018.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Blant punktene i dokumentene er kommunenavnet Nord-Jæren, framtidig rådhus i Sandnes og ingen innkreving av eiendomsskatt (som Stavanger, men ikke de to andre, har i dag).

«Får frysninger»

Kveldens vedtak kan med andre ord føre til at rådhuset i Norges fjerde største by havner i Norges sjuende største by.

Fra talerstolen i bystyret mandag var det utvilsomt at ingen Stavanger-politikere egentlig er varme forsvarere av dokumentet. Alle som tok ordet, mente at opptil flere av punktene var dårlige.

– Jeg får nesten frysninger på ryggen av at rådhuset skal flyttes til Sandnes, sa Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig.

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Likevel stemte flertallet (48 mot 19) for prinsippdokumentet. Kanskje med en begrunnelse som ligner Venstres Per A. Thorbjørnsens:

– Noen saker er større enn oss sjøl, og kanskje også større enn partiene, sa han, som likevel mente at nei-folket i Sandnes har fått «ja til alt».

– Dokumentet er ikke optimalt, men det er det dokumentet vi har.

Foreslo seks endringer

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), som sjøl har deltatt i forhandlingene med Sandnes- og Sola-ordførerne, pekte på at prinsippdokumentet slett ikke er noen avtale, men et grunnlag for videre forhandlinger.

Christine Sagen Helgø

HAR HATT SJU MØTER: Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) har hatt sju møter med ordførerne i Sandnes (Stanley Wirak, Ap) og Sola (Ole Ueland, H). Sammen har de kommet fram til et prinsippdokument.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Mange er uenig i deler av innholdet, vedgikk ordføreren, også hun selv. Navnet er for henne det aller vanskeligste punktet.

SV, Senterpartiet og Rødt foreslo seks endringer, (se faktaboks). Forslaget fikk bare fem stemmer, og falt.

30. mai skal innbyggerne i de tre kommune si hva de mener i ei folkeavstemning. Bystyreflertallet i Stavanger stemte også for å stille følgende spørsmål i folkeavstemninga:

  1. Ja eller nei til å jobbe videre med å etablere en ny kommune sammen med andre kommuner.
  2. Ja eller nei til Sandnes, Sola og Stavanger basert på prinsippdokumentet.

Flere nyheter fra Rogaland