Hopp til innhold

– Statoil burde fått en strengere straff

Petroleumstilsynet har avdekket flere alvorlige brudd på regelverket i forbindelse med en oljelekkasje på Statfjord C. Tilsynet kritiserer Statoils egen gransking av hendelsen, men straffreaksjonen fra tilsynet burde vært strengere, mener Bellona.

Statfjord C

Petroleumstilsynet har avdekket flere alvorlige brudd på regelverket i forbindelse med en oljelekkasje på Statfjord C.

Foto: StatoilHydro

Ingen av de 270 personene om bord på Statfjord C ble skadd, men 40 kubikkmeter olje gikk trolig i sjøen. Lekkasjen varte i nær 40 minutter 26. januar i år.

Lekkasjen fant sted da stabilisert olje ble overført fra Statfjord A til Statfjord C. Samtidig som overføringen pågikk, ble en lastepumpe klargjort for vedlikehold.

En isoleringsventil holdt ikke tett, og pumpehuset ble derfor fylt med olje som lekket videre til en sumptank via en åpen dreneringsventil. Til slutt begynte oljesøl å lekke ut på kjellerdekket.

Les også: Statoil får på pukkelen

Les også: Ingen borebrønn-lekkasje på Snorre-B

Granskingen av hendelsen avdekket alvorlige brudd på regelverket, ifølge Petroleumstilsynet. I pålegget som nå er sendt til Statoil, krever Petroleumstilsynet at selskapet gjennomgår sitt system for oppfølging og identifikasjon av svakheter, feil og mangler.

Kritiserer Statoils egen gransking

Petroleumstilsynet mener hendelsen kunne ført til brann, og peker på at det var høy sannsynlighet for gjentagelse av en tilsvarende lekkasje like etter hendelsen.

Statoil har gjennomført en egen gransking av hendelsen. Denne blir kritisert av Petroleumstilsynet.

– Årsaker til hydrokarbonlekkasjen er ikke i tilstrekkelig grad klargjort i granskingen og faktiske og potensielle forløp og konsekvenser er ikke i tilstrekkelig grad vurdert, skriver tilsynet i brev til Statoil.

Oljeselskapet har frist til 1. oktober med å etterkomme pålegget fra Petroleumstilsynet.

– Helt på sin plass

– Pålegget viser at Petroleumstilsynet ikke ser Statoils egen granskingsrapport etter hendelsen som noen hjelp i arbeidet med identifisere forbedringspunkter. Det er derfor helt på sin plass at tilsynet krever en helt ny vurdering fra selskapets side, sier fagrådgiver Karl Kristensen i Bellona.

Men Bellona mener også at straffereaksjonen mot Statoil burde vært strengere.

– Det er like fullt påfallende at så alvorlige regelverksbrudd som Petroleumstilsynets egen gransking har avdekket ikke utløser enda strengere straffereaksjoner fra tilsynets side, sier Kristensen.