Statoil investerer for 90 milliarder på norsk sokkel

Olje- og energiminister Terje Søviknes' (Frp) har åpnet julegave på julegave til nå i desember. Totalt har han mottatt syv utbyggingsplaner på norsk sokkel. – Det har vært en fantastisk desember, sier ministeren.

Snorre A

Snorre-feltet, som består av Snorre A og Snorre B, skal utbygges for over 19 milliarder kroner.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

– I utbyggingsfasen av disse prosjektene på norsk sokkel vil det være 100.000 årsverk i sving. Det er ekstremt viktig for leverandørindustrien, som har hatt tøffe år med nedbemanning, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Torsdag leverte Statoil planene for utbyggingen av Snorre-feltet i Nordsjøen til Søviknes. Det er den tiende planen om utbygging i Nordsjøen i år.

Terje Søviknes

Torsdag leverte Statoil planene for utbyggingen av Snorre-feltet i Nordsjøen til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Foto: Erik Waage

– Dette er en fantastisk julegave fra Statoil til det norske folk, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Investeringene på feltet, som har vært i drift siden august 1992, vil holde liv i feltet i 25 nye år.

– Dette er en kjempedag, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil.

Investerer for 90 milliarder

Det er ventet å øke utvinningen fra feltet med i underkant av 200 millioner fat. Feltet vil ha en produksjonsinntekt på 59 milliarder kroner, og statskassen vil motta 37 milliarder, ifølge Statoil.

– I 2017 har vi høstet fra et omfattende forbedringsarbeid i Statoil og hos leverandørene, og vi har lyktes med å realisere utbyggingsplaner for Njord, Bauge, Johan Castberg og nå Snorre Expansion, sier Øvrum.

julegave snorrefeltet

– Dette er en fantastisk julegave fra Statoil til det norske folk, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Foto: Erik Waage

Utbyggingen av Snorre Expansion er ventet å koste 19 milliarder kroner, noe som øker Statoils investeringer på norsk sokkel til 90 milliarder kroner.

– Langsiktig aktivitet og verdiskaping på norsk sokkel er helt sentralt i vår strategi, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for norsk sokkel.

Produksjonsstart er planlagt i første kvartal 2021.

Professor Klaus Mohn i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger mener de mange utbyggingsplanene på norsk sokkel bekrefter at aktiviteten har sluttet å falle.

– Vi har sett en utflating i inneværende år og i takt med at oljeprisen har steget noe, så har forbedringsaktiviteten i oljeselskapene lagt grunnlaget for et visst løft i investeringsaktiviteten, mener Mohn.

Kontrakter for ni milliarder

I sammenheng med utbyggingen av Snorre-feltet er det inngått kontrakter med en samlet verdi på nærmere ni milliarder kroner.

– Norsk leverandørindustri er veldig konkurransedyktige, og mange av kontraktene i utbyggingen av Snorre Expansion har gått til dem, sier Øvrum i Statoil.

TechnipFMC, Transocean, Subsea 7 og Aibel var blant selskapene som kunne juble over kontrakter torsdag.

Aibel er tildelt kontrakt for gjennomføring av omfattende modifikasjoner på Snorre A-plattformen. Oppdraget har en verdi på om lag 1,6 milliarder kroner og vil gi arbeid til over 100 personer.

– Dette er også en bekreftelse på at studie-teamet har gjort et grundig forarbeid og videreutviklet et konkurransedyktig konsept. Dette sikrer oss et svært godt utgangspunkt for selve gjennomføringen, sier konsernsjef i Aibel, Mads Andersen.

I utbyggingsfasen av Snorre-feltet vil det være rundt 23.000 årsverk i sving.