Hopp til innhold

Statoil-ansatte fortviler over utflaggingen

Dyster stemning blant de ansatte i Statoil, etter beskjeden om at 239 stillinger forsvinner ut av selskapets norgesavdeling. Fagforeningene er sterkt uenig i utflaggingen.

statoil

Stor frustrasjon blant de ansatte i Statoil etter ledelsens beslutning om å flytte hundrevis av stillinger ut av landet.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Det er en tragisk dag. Vi syns konklusjonen om flytte stillinger ut er en dårlig ide. Vi syns det er bedre å bygge et selskap der vi gjør tjenestene selv og finner andre måter å effektivisere på, sier hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Statoil, Lill Heidi Bakkerud.

Statoil utflagger nærmere 240 stillinger fordi de ikke lønner seg, og regner med å spare flere hundre millioner kroner. Det er problemer med å få lønnsomheten i prosjekter til å gå opp, og generelt høye kostnader i bransjen som ligger til grunn for ledelsens beslutning.

Fagforeningene tror ikke utsetting av egne ansatte fører til besparelser.

– Regnskapene får de som har lagd dem gå god for. Vi har ikke hatt innsikt nok til å vurdere dem, sier Bakkerud.

Lill Heidi Bakkerud

Hovedtillitsvalgt i Industri Energi i Statoil, Lill Heidi Bakkerud, liker ikke Statoil-ledelsens planer.

Foto: Industri Energi Statoil

Tviler på besparelser

Hun er ikke sikker på at Statoil vil spare store summer på denne omleggingen.

– Vi har jo erfaringer fra tidligere outsourca tjenester som viser at det ikke har klaffa så godt når det gjelder vurderingene av hva man kan tjene, sier Bakkerud.

Heller ikke oljefagforbundet SAFE hyller Statoils valg.

– Vi syns at ledelsens beslutning er dramatisk og er veldig uenig i måten de har gått fram på, sier leder for Safe i Statoil, Bjørn Asle Teige.

Arbeidsstokken er forbannet

Bakkelund har brukt deler av dagen på å snakke med de ansatte.

– Stemningen er preget av forbannelse og fortvilelse hos mange av de ansatte. Det er jo en naturlig måte å reagere på, sier forbundslederen.

Også i SAFE er de opptatt av å legge best mulig til rette for sine medlemmer.

– Bak hvert et nummer som bedriften nevner, er det jo et navn og et menneske. Og for oss er det viktig at de blir ivaretatt etter beste evne, sier Teige.

Bjørn Asle Teige

Bjørn Asle Teige er leder for oljefagforbundet SAFE i Statoil.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Han mener at det er et selvforsterkende indre press for Statoil, der overskudd og utbytte får en for stor betydning.

– Det er et kostnadspress i industrien som spiller inn. Vi har tilbudt oss å diskutere kostnadsreduserende tiltak, i stedet for outsourcing, sier han.

Ivaretar de ansatte

At bransjen er inne i en vanskelig periode, er fagforbundene klar over. De er opptatt av at menneskene som jobber i Statoil skal komme seg igjennom omleggingen på en best mulig måte.

– Hele bransjen er inne i en periode med behov for tiltak, og jeg tror at det vil komme enda flere omstillinger. Det viktigste for oss er at folk blir behandla ordentlig, og på den måten får vi gode løsninger, sier Bakkerud i Industri Energi.

Statoil forteller at 80 prosent av de ansatte som mister jobben vil få tilbud hos en av de tre underleverandørene Capgemini, Coor service management og Accenture. For dem som ikke vil gå til disse bedriftene kan det bli snakk om virkemidler som sluttpakker bekrefter Statoil.

Tidligere er det varslet at opp mot 1000 stillinger kan forsvinne frem mot 2020, og selv om det kun bekreftes et antall på 239 i dag, kan det bli flere.

Forbundet skal nå følge opp deres medlemmer og finne ut av hva som er den beste løsningen for hver og en av dem.