Hopp til innhold

– Statoil-ledelsen forblir i Norge

Selv om oljeselskapet styrker posisjonen internasjonalt, er det Norge som er og blir hovedbasen for Statoil, understreker Helge Lund.

Helge Lund

Helge Lund brukte framleggingen av driftsresultatet for tredje kvartal til å forsikre om at Statoil ikke har store flyttaplaner.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ved framleggelsen av resultatene for 3. kvartal onsdag ble det flere ganger nevnt at Statoils framtid i stor grad ligger utenfor Norges grenser og at selskapet er blitt et av verdens ledende leteselskaper. Antall letebrønner i år er oppjustert fra 50 til 60.

Den internasjonale dreiningen og vurdering av utflagging av arbeidsplasser har utløst spekulasjoner den siste tiden. Forrige uke ble det kjent at statsoljeselskapet vurderer å flytte oljesalgsavdelingen til London. Konserndirektør Helge Lund avfeier imidlertid påstander om at det kan bli aktuelt å flytte utenlands for hovedkontoret og ledelsen i Statoil.

– Ledelse og utvikling vil skje fra Norge, noe annet ville vært meningsløst. Den ledelsen som foreslår å endre på det vil overleve i maks et nanosekund, sier han.

Når det gjelder mulig utflagging av opp mot 1.000 stillinger fram mot 2020 og flytting av oljehandlere til London, er det ifølge Lund ikke tatt noen avgjørelser ennå.

Lover fortsatt hovedkontor i Stavanger

De siste tre årene har Statoil vært med på fire av tolv av de største oljefunnene i verden. De fleste funnene som er gjort i bransjen de siste årene skjer i Øst-Afrika, Brasil og USA. Statoil åpnet onsdagens presentasjon med bilde av sitt og verdens største funn hittil i år, Bay du Nord i Canada.

– Når vi skal utvikle oss utenlands må vi ha gode operasjonsbaser der vi er og integrere oss lokalt. Vi har for eksempel konserndirektør for utvikling og produksjon i Nord-Amerika plassert i Houston og strategi og forretningsutvikling plassert i London. Men hovedledelsen i Statoil vil alltid være i Norge, og Stavanger vil være hovedkontoret. Statoil har drevet fra Norge i over 40 år, og slik skal det fortsette å være, sier Lund.

Statoil leverte som ventet et svakere resultat i tredje kvartal i år sammenlignet med i fjor. Olje- og gassgiganten hadde et driftsresultat på 39,3 milliarder kroner i årets tredje kvartal, mot 40,9 milliarder i samme periode i fjor.

– Verdier, ikke volum

Tross svake resultater er Lund fornøyd. Han understreker at selskapet har en stor ressursbank som kan levere store volumer, men selskapet er ikke volumdrevet, det er verdidrevet.

– Statoil oppnådde sterk strategisk fremgang i tredje kvartal. Vi styrket ressursbasen med olje av høy verdi gjennom Bay du Nord, konstaterer han.

Han peker videre på at Statoil også har gjennomført en betydelig transaksjon for å realisere verdier skapt gjennom utvikling av selskapets portefølje, og for å frigjøre kapital til investering i prosjekter med høy avkastning.

– Driften er god og vi leverte solid inntjening i perioden, fastslår Lund.

169 millioner i tredje kvartal

Statoils driftsinntekter beløp seg til 169,8 milliarder kroner i kvartalet, 3,1 milliarder mer enn i tredje kvartal 2012. Resultat før skatt var 38,9 milliarder kroner, hele 5 milliarder mindre enn i samme periode i fjor. Statoil har tidligere sagt at ambisjonen er å produsere 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag fram mot 2020, men ikke for enhver pris.

– Vi har en ressursbase som kan levere i henhold til ambisjonen og mer til hvis vi ønsker. Men vi må hele tiden vurdere, og vi vedtar bare de prosjektene vi mener er riktige og som vi mener skaper størst mulig verdier, sier Lund.