Fikk kontrakt verdt 900 millioner: - En sorgens dag

Aker Solutions har fått tildelt to kontrakter verdt 900 millioner kroner til sammen av DEA i forbindelse med Dvalin-utbyggingen. Det er langt i fra nok. Nå kan flere bli sagt opp i selskapet.

Oddvar Hølland

Oddvar Hølland er klubbleder ved Aker Solutions sitt verft i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er en sorgens dag. Jeg skulle egentlig vært i Oslo i tre dager, men nå må jeg hjem i dag.

Klubbleder for Fellesforbundet på Aker Solutions sitt verft i Egersund, Oddvar Hølland, sitter på flytoget og er på vei hjem da NRK ringer ham. Nå blir det møter om fremtiden i oljekriserammede Egersund.

–– Dette var ikke det vi hadde håpt og trodd.

Aker Solutions er tildelt to kontrakter for det undersjøiske produksjonssystemet på gassfeltet Dvalin i Norskehavet. Disse kontraktene er verdt 900 millioner kroner til sammen. De første leveransene vil skje i første halvdel av 2018.

Den største og viktigste kontrakten, som Aker Solutions var med og kjempet om, gikk imidlertid til Aibel. De er tildelt kontrakten med å bygge to moduler på Heidrun-plattformen, samt offshore integrasjon.

LES OGSÅ: Nye kontrakter gir arbeid til 6000 årsverk i norsk oljeindustri

Liten sysselsettingseffekt

– Først og fremst gleder vi oss for at Aibel vinner den store kontrakten. Det sikrer sysselsetting i Haugesund og Stavanger. Samtidig er vi bekymret for Aker Egersund, sier regiondirektør i NHO Rogaland, Jan Olav Simonsen.

– Ja Aker Solutions har fått kontrakt for bunnrammen, men dessverre utgjør det lite med tanke på sysselsetting. De har det tøft fremover med lite ordrerammer, sier han videre.

Aker Solutions i Egersund

Aker sitt verft på Eigerøy.

Foto: Øystein Ellingsen

En av de første større kuttrundene etter oljekrisen begynte høsten 2014, var nettopp på Aker Solutions sitt verft i Egersund. I november 2014 ble 1500 innleide sagt opp.

Siden den gang har det også vært flere kuttrunder i morselskapet Aker Solutions. Ifølge en oversikt fra DNB Markets fra september hadde over 3100 ansatte i selskapet mistet jobben. Nå kan det bli flere i Egersund.

LES OGSÅ: NHO: Verftet på Eigerøy er avhengig av DEA-kontrakt

Kan bli oppsigelser

– De skal ha møter angående oppsigelser i morgen. Vi frykter det kan bli oppsigelser. De har veldig lite før de skal gå i gang med Troll B til våren, sier Simonsen.

– Er ikke det nok med at de har jobb fra våren av?

– Det er vanskelig å holde kompetansen i gang hvis de har veldig lite å gjøre, og så må man huske på at Egersund kommune er den kommunen med høyest arbeidsledighet fra før, sier regiondirektøren.

Vil påvirke kapasiteten

Kommunikasjonsdirektør i Aker Solutions, Bunny Nooryani, bekrefter overfor NRK at den tapte kampen om modifikasjonskontrakten kan få konsekvenser for verftet i Egersund.

– Vi leverte et sterkt og konkurransedyktig tilbud på modifikasjonskontrakten til feltet, en kontrakt som imidlertid gikk til et annet selskap. Vi forventer at dette vil påvirke kapasiteten ved våre lokasjoner i Egersund og Stavanger, men det er for tidlig å gå inn i detaljer på dette nå, sier hun.

Pressesjef Anne Cecilie Lund-Andersen utelukker ikke oppsigelser i selskapet.

– Det er blant annet dette vi nå skal se nærmere på fremover, sier hun.

Nooryani legger imidlertid til at selskapet er fornøyd med å ha vunnet kontraktene de fikk.

– Dette er viktig for vår subsea-virksomhet i Norge. Vi vant kontraktene i sterk konkurranse og tildelingen vitner om kompetansen og ekspertisen vi har innen et av oljeindustriens nøkkelområder, sier hun.