NHO: Verftet på Eigerøy er avhengig av DEA-kontrakt

Tirsdag offentliggjør DEA Norge hvem som får de to milliardkontraktene på Dvalin-feltet. Beslutningen er avgjørende for sysselsettingen flere steder i Rogaland, aller mest i Egersund.

Aker Solutions i Egersund

Aker Solutions i Egersund har allerede permittert ansatte og er svært avhengig av nye kontrakter.

Foto: Øystein Ellingsen

– For Egersund-samfunnet er dette helt avgjørende. Aker Solution har veldig liten ordrereserve. For Egersund som er blant kommunene med høyest arbeidsledighet i lande, vil det være dramatisk hvis ikke Aker lykkes.

Det sier Svein Olav Simonsen, administrerende direktør i NHO Rogaland.

Svein Olav Simonsen på Solamøtet

Svein Olav Simonsen, administrerende direktør i NHO Rogaland, mener det i verste fall kan bety kroken på døra for Aker i Egersund dersom verftet ikke får kontrakt på Dvalin-utbyggingen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Situasjonen vil bli dramatisk hvis ikke hjørnesteinsbedriften, Aker Solution Egersund, med sine 550 arbeidsplasser får nye oppdrag snart. 100 ansatte er allerede permitterte.

Les også: – Det vil bety svært mye for sysselsettingen

– Det vi har fått inntrykk av er at det er veldig lite annet igjen, og at det kan bli en monumental nedbygging av Aker i Egersund hvis de ikke vinner fram. I verste fall kan det være kroken på døra, mener Simonsen.

– Lenge etterlengtede oppdrag

Alle i oljeindustrien venter på hvem som får oppdrag på gassfeltet Dvalin i Norskehavet, Utbyggingen på vel 10 milliarder kroner har fram til i går har vært kalt Zidan-utbyggingen.

Les også: Aker Solutions vant milliardkontrakt

Les også: Milliardkontrakt for Aker Solutions

Oljeselskapet DEA Norge leverte planen for utbygging og drift til olje- og energiminister Tord Lien mandag ettermiddag, og allerede tirsdag skal de offentliggjøre hvem som får byggeoppdrag.

Parkeringsplass ved Aker Solutions på Jåttå i Stavanger

Byggeoppdrag på Dvalin til Aker Solution vil også sikre arbeidsplassene til flere hundre ingeniører ved kontoret i Jåttåvågen i Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Spekulasjonene går ut på at det står mellom Aibel og Aker Solution for kontrakten på ombyggingsarbeidene på Heidrun-plattformen for å kunne ta imot gassen fra Dvalin. NHO-direktøren sier at for en sulteforet oljeindustri er byggeoppdrag på Dvalin lenge etterlengtede oppdrag.

– Trenger et lyspunkt

– Jeg kan ikke kommentere om dert bare er Aker og Aibel som er igjen. Jeg vet at det er andre bedrifter som har budt på denne kontrakten og, men Egersund-samfunnet er nok mer avhengige av dette enn mange andre er, men alle bedriftene som er inne i dette sloss med nebb og klør. Det er ingen tvil om det, sier Simonsen.

Ordfører i Eigersund Odd Stangeland

Ordfører i Eigersund Odd Stangeland sier at byen trenger et lyspunkt. Egersund har høyest arbeidsledighet i landet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Ordfører i Eigersund Odd Stangeland er svært spent på hva som vil komme senere i dag når DEA Norge offentliggjør Dvalin-kontraktene.

Les også: – Ledighetstallene har begynt å ligne på de langt sør i Europa

Les også: Arbeiderpartiet vil ha toppindustrisenter til Rogaland

– Det er hjørnesteinsbedriften i Egersund. Den har arbeidskraft fra store deler av Dalane. Egersund er jo hardt rammet av ledigheten, nå trenger vi et lyspunkt, sier Stangeland.

Byggeoppdrag på Dvalin til Aker Solution vil også sikre arbeidsplassene til flere hundre ingeniører ved kontoret i Jåttåvågen i Stavanger.