NRK Meny
Normal

Hodne saksøker Løgnaslaget – mener «nazifrisør» er ærekrenkende

Merete Hodne gikk til sak mot revygruppa Løgnaslaget etter nummeret om en «hårsår frisør fra Jæren», men tapte. Nå saksøker hun dem for 600.000 kroner.

Per Inge Torkelsen i retten

Løgnaslaget møtte opp i retten med fangeluer som ligner de jødene brukte i fangeleire under andre verdenskrig, og det forsterker krenkelsen av Merete Hodne, mener advokaten hennes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Folk flest forstår nok at det er ærekrenkelse når man blir beskyldt for å være nazist. Det er en veldig alvorlig beskyldning som skaper minner tilbake til forferdelige hendelser under krigen, sier advokat Per Danielsen til NRK.

Merete Hodne krever oppreisning fordi hun er beskyldt for å være nazist, skriver Aftenbladet. Ifølge Jærbladet er beløpet hun krever 600.000 kroner.

I revyen «Løgnasevangeliet» vitser Per Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen om en «nazifrisør» og en «hårsår frisør fra Jæren».

– Vi søker oppreising av preventive hensyn. Det bør markeres at man ikke kan gå rundt og beskylde folk for å være nazister, sier Danielsen.

Han er også svært kritisk til at Løgnaslaget iførte seg fangeluer i retten og mener det forsterket krenkelsen av hans klient.

Tapte i tingretten

Merete Hodne gikk til sak mot revygruppa Løgnaslaget for å hindre dem i å bruke karakteristikken «nazifrisør». Tingretten ga revygruppa medhold og ville ikke sensurere nummeret om «nazifrisøren».

I rettsavgjørelsen står det at retten har forståelse for at det kan oppleves sårende og krenkende å bli omtalt som nazi, men retten mener likevel at det ikke er grunnlag nok for å gi Hodne medhold i å pålegge Løgnaslaget å slutte å bruke «nazifrisør» i fremtidige framføringer. Løgnaslaget måtte likevel betale sine saksomkostninger.

– Tidligere har ikke retten tatt stilling til kravet til min klient. Retten i Stavanger gikk veldig langt i å akseptere at det var et krav, men det var jo bare en forføyningssak, sier Danielsen.

Frisøren Merete Hodne fra Bryne ble kjent da hun ble dømt for å ha nekta ei muslimsk kvinne med hijab inngang til frisørsalongen sin. Hodne selv ønsker ikke å kommentere saken, men viser til sin advokat.