NRK Meny
Normal

Private rusinstitusjoner leverer, men sliter med å overleve

Flere private institusjoner for rusmisbrukere sliter med å overleve økonomisk. Samtidig kan de private vise til svært gode resultater og mange som blir rusfrie. Nå lover Høyre endringer i ruspolitikken dersom de kommer i regjering.

Flere private institusjoner for rusmisbrukere sliter med å overleve økonomisk. Samtidig kan de private vise til svært gode resultater og mange som blir rusfrie. Nå lover Høyre endringer i ruspolitikken dersom de kommer i regjering.

Private rusinstitusjoner leverer, men sliter med å overleve. Høyre lover bedre tider med blå regjering

Morten Saurdal trives godt i smien til Fjordhagen i Strand kommune, et privat behandlingshjem for rusavhengige.

Rusbehandling i idyllen

– Her blir jeg tatt imot på en kjærlig måteog får tilbake mye av det jeg har mistet, forteller han.

Med idylliske Ryfylke rundt seg på alle sider får brukerne hjelp til et bedre liv. 65 prosent av dem som har fått plass her, har blitt helt rusfrie. Men tilbudet står i fare når det bare er kommunen som bidrar fra det offentlige.

– Vi har tatt opp flere private lån, for dette går jo ikke rundt, forteller daglig leder for Fjordhagen Trond Skarpsno.

– Men vi har tro på det vi gjør, og jeg har vært så naiv at jeg har trodd at om vi gjorde en god jobb ville vi få større, sier han.

Tomme rom

Jarle Nilsen (Ap) får se et av mange rom som står tomme ved Karmsund ABR-senter på Karmøy. Rusomsorgssenteret er et av mange private, som har mistet støtte fra det offentlige.

–Vi er fortvilte. Folk står i kø, folk vil inn til oss, men de får ikke garantier, og folk dør i kø. Det er situasjonen i Norge i dag, sier Halvor Hansen, daglig leder for Karmsund ABR-senter.

– Her snakker vi om det viktigste i samfunnet, nemlig mennesker, sier Jarle Nilsen.

– Det jeg vet er at kommunen har fått mer penger i 2013 enn tidligere, og hvis de som styrer Karmøy, nemlig Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti vil bruke mer penger på rusarbeid, så har de mulighet til det, men så langt har vi ikke sett det, fortsetter Larsen.

Bent Høie (H) er imponert over det de får til på Fjordagen i Ryfylket, og gir gjerne løfter til de som håper på bedre vilkår for de private rusinstitusjonene.

– I dagens system faller Fjordhagen litt imellom stolene, og det vil vi endre på. Derfor vil vi at dette skal bli en del av tilbudet til rusavhengige.