Hopp til innhold

Retten mener flygere var utsatt for aldersdiskriminering

Ti helikopterflygere får til sammen 31 millioner kroner i erstatning fra Helikopterservice AS fordi de måtte slutte i jobb da de fylte 60 år.

CHC helikopterservice
Foto: NRK

– Vi er veldig fornøyde med at våre klienter har fått medhold på prinsipielt grunnlag, og de fleste har fått et veldig bra erstatningsbeløp for det tidspunktet de har vært utestengt fra jobben sin.

Les også: Får likevel fly etter fylte 60 år

Det sier advokat Kjell M. Brygfjeld som har representert helikopterflygerne i lagmannsretten.

Kjell M. Brygfjeld
Foto: Magnus Stokka

Gulating lagmannsrett har tildelt ti helikopterpiloter erstatning på til sammen 31 millioner kroner. De samme pilotene fikk tilsammen 2,6 millioner kroner da saken var oppe i tingretten.

I strid med arbeidsmiljøloven

– Vi snakker om beløp på fire til fem millioner kroner for dem som har fått best erstatning, sier Brygfjeld.

Les også: Ikke forbudt å diskriminere eldre

Les også: – Mange eldre blir presset ut av arbeidslivet

Bakgrunnen er at arbeidsgiveren Helikopterservice AS mente at flygerne ifølge en tariffavtale hadde plikt til å slutte i jobben når de fylte 60 år. De ble utestengt fra jobb fra dette tidspunktet. Flygerne mente dette var i strid med arbeidsmiljøloven.

Høyesterett bestemte i 2012 at aldersgrensen på 60 år i tariffavtalen var aldersdiskriminerende, og kom fram til at flygerne også etter 60 år var ansatt i Helikopterservice.

Aldersdiskriminering

Selskapet var likevel ikke villig til å ta flygerne inn igjen i operativ tjeneste som helikopterpiloter, heter det i en pressemelding fra advokatfirmaet som representerte flygerne.

Les også: NHO-sjef: – Eldre må selv ta ansvar

Gulating lagmannsrett mener det var uaktsomt av Helikopterservice å forholde seg til tariffavtalens bestemmelser om 60-års grense. Retten mente selskapet burde forstått at dette var aldersdiskrimerende og i strid med loven.

– Vi har det håp at saken nå kan være avsluttet. Den har pågått nå i en rekke år fra Høyesterett slo fast at de var utsatt for aldersdiskriminering i 2012, sier Brygfjeld.