Hopp til innhold

Jærpotetene drukner i nedbør

Uvanlig store mengder nedbør har satt potetbøndene på Jæren ut av spill. Flere uker forsinket venter de enda på å få satt siste rest av årets poteter i jorda.

Bjarte Nærland

Våt og gjørmete jord har satt bøndene på Jæren ut av spill. Nå henger de flere uker etter i arbeidet med å få satt årets poteter og korn.

Foto: Pia Hetland / NRK

Tunge regndråper slår mot stuevinduet til potetbonden Bjarte Nærland. På gården på Nærland i Hå kommune må han belage seg på nok en dag uten å få satt siste rest av årets poteter i jorda.

– Vi pleier å prøve å være ferdige til 17. mai, men til nå har vi bare satt to tredjedeler. Vi har aldri før satt poteter i juni, og det er litt frustrerende. Vi begynner å lure på om tida renner fra oss, sier Nærland.

Frykter råtne settepoteter

Arne Vagle

Arne Vagle ved Norsk Landbruksrådgivning i Rogaland bekymrer seg over at settepotetene fortsatt ikke er kommet i jorda i distriktet.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Med 20 års fartstid som potetbonde har han aldri opplevd liknende potetkrise. Først de siste dagene er de første potetrisene kommet opp.

– Potetene har det ikke godt. De har brukt lang tid på å komme opp, og settepotetene råtner hvis de blir liggende for bløtt, sier han.

Fortvilelsen deler han med flere bønder i regionen. Til vanlig setter Rogalands-bøndene gjerne potetene allerede i februar og mars.

Arne Vagle, seniorrådgiver ved Norsk Landbruksrådgivning i Rogaland bekymrer seg over mengdene settepoteter som fortsatt ikke er kommet i jorda.

– Nå skulle vi ha satt de siste potetene, ikke hovedvekten. Folk har satt poteter i juni før, men vi har ikke opplevd at så store arealer står igjen, sier Vagle.

– Psykisk terror

Norsk Landbruksrådgivnings målinger viser at det i løpet av de siste 50 årene har regnet 1400 millimeter i gjennomsnitt per år. Til nå er det målt 900 millimeter nedbør her i området.

Bonden på Nærland beskriver nedbøren som en utfordring både for poter og psyke:

– Jeg lever jo i håpet om at det skal bli bedre. Yr.no driver psykisk terror når de lurer oss og lokker med fin vær, og neste morgen har de lagt på regn igjen. Da ryker psyken helt, det er ikke noe kjekt, sier Nærland.