Hopp til innhold

Lunefull april truer kongens 17. mai-poteter

Vårlig sommervarme er snudd til iskalde aprilmorgener i Randaberg. Forberedt på det aller verste tok kongens faste potetbonde turen ut i åkeren i dag.

I fjor klarte han det, i år skal det halda hardt å få potetene serveringsklare til Kongen på nasjonaldagen.

VIDEO: Helge Todnem i Randaberg leverte nypoteter til Slottet før 17. mai i fjor. Nå skal han finne ut om det samme kan gå i år.

– De tåler ingen ting. De blir svarte og dør, sier Helge Todnem.

Han snakker om poteter i kald vårjord. I år hviler et ekstra press på bonden i Randaberg. Nord for Stavanger kunne han høste nypoteter 14. mai i fjor.

Potetene til Torleif Todnem

Fjorårets nypoteter fra bonden i Randaberg blei høsta 14. mai.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Siden 1980-tallet har han sendt årets første poteter til Slottet, og i fjor kunne de spises på nasjonaldagen.

Badetermometer erstatta med isskrape

Årets april har gitt løfter om at de tidlige 2014-potetene ikke var en engangsforeteelse. Den vårlige sommervarmen har vært godt nytt for bøndene, for med stigende kvikksølvnivåer på gradestokken, skyter vekstene fart. Natt til mandag kom imidlertid et varsla slag i ansiktet.

Temperaturen falt – så langt ned at noen måtte finne fram isskrapa mandag morgen. Men bare lunere vær kan redde levende knoller i senger som så brått blei kalde. Tirsdag morgen måtte derfor Todnem ta turen ut i åkeren. Og han var forberedt på det verste.

– Det har vært rim, og plasten på toppen av plantene er ganske stiv, sier han.

Først i Norge nesten hvert år

Gode forutsetninger fra jord, vær og vind gjør landbruket rundt Stavanger og på Jæren spesielt i norsk sammenheng. Mange år har Todnem vært den første bonden som kan høste poteter om våren. Et år blei han imidlertid slått med noen dager av en bonde i Grimstad. Et annet år vant en nabo på Jæren kappløpet, og høsta poteter flere måneder før Todnem. (Disse potetene hadde imidlertid overvintra, journ. anm.)

Geir Joa

Mens Helge Todnem i Randaberg som regel har landets første nypotyeter, kommer årets først jordbær ofte hos Geir Joa i nabokommunen Sola. I fjor kunne han plukke røde bær allerede i april.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– Men det er bare kjekt at andre også får være med, sier Todnem om Grimstad-bonden.

Konkurransen fra værgudene setter han imidlertid ikke like stor pris på. Hvis temperaturen blir for lav, må han så nye poteter. Og kongen må spise utenlandsk hvis han trenger poteter å styrke seg på etter timevis med vinking fra slottsbalkongen.

Lover kongen poteter – men kanskje ikke 17. mai

Etter en grundig inspeksjon denne morgenen kan han letta konstatere at avlinga ikke er ødelagt. De første potetene lover han å sende til Slottet uansett når de kommer, men han tror ikke lenger på 17. mai-poteter.

– Det har vært kaldt, surt og lite sol. Jeg tror ikke vi greier det, sier han, og lar omsorgsfullt plasten ligge over potetplantene i ei stund til.

– Vi er redde ennå, sier bonden.

Flere nyheter fra Rogaland