Hopp til innhold

Politisjefen om hasjnekt: – Politiet skal ikke utfordre politisk debatt

Politiet og flere fylkeskommuner har advart mot Unge Venstres budskap om legalisering av cannabis. – Unge Venstre ytrer helt legitime budskap, kontrer politidirektøren.

Unge Venstre rollup

Unge Venstre møter motstand mot «Legalize it»-kampanjen sin, men politidirektøren forsikrer om at politiet ikke skal legge seg opp i saken.

Foto: Tipser

Som en del av skolevalgkampen deler Unge Venstre ut klistremerker og buttons for legalisering av hasj.

Agder politidistrikt og Norsk narkotikapolitiforening har reagert på budskapet, og flere fylkeskommuner har forbudt ungdomspartiet å bruke valgkampmateriell til «Legalize it»-kampanjen.

Derfor kalte Venstres helsepolitiske talsperson Carl-Erik Grimstad politidirektøren inn til et møte torsdag.

– Politiet har åpenbart grepet inn i Unge Venstres valgkamp de siste dagene. Det har gjort at valgkampmateriell har blitt fjerna, noe jeg synes er uhørt i demokratiets navn, sier Grimstad.

I møtet ga politidirektør Benedicte Bjørnland støtte til Venstre. Hun mener politiet ikke skal blande seg i demokratiske prosesser.

– Ytringsfriheten i Norge står sterkt og det er en særlig viktig oppgave for politiet å verne om denne. Unge Venstre ytrer helt legitime budskap i en viktig politisk debatt på en viktig arena for ungdomspolitikk. Politiet skal ikke og har ikke hindret dette.

Samtidig slår hun fast at politiet ikke vil overstyre skolenes forbud mot kampanjen.

Legalize it Unge Venstre

Det har blitt mye oppstyr etter at Unge Venstre startet «Legalize it»-kampanjen sin i forrige uke.

Foto: Unge Venstre

Har ikke aksjonert

Politidirektoratet (POD) har vært i kontakt med politidistriktene, som konstaterer at de ikke har aksjonert mot Unge Venstre-kampanjen.

Slik POD har forstått denne saken er det skoler som ikke har ønsket Unge Venstres valgkampmateriell hos seg. Noen steder har det vært kontakt med politiet gjennom ulike forebyggende nettverk, sier Bjørnland.

Venstre oppfatter det imidlertid som en aksjon mot deres kampanje.

– Flere lensmenn har kontaktet skoler og sagt at de ikke liker denne aksjonen. Jeg er glad politisjefen så entydig sa at dette ikke er politiets oppgave, sier Grimstad fra Venstre.

Bjørnland understreker at Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), som blant annet har skrevet debattinnlegg i Dagbladet, er å betrakte som en interesseorganisasjon med et politisk syn.

– Politidirektoratet forutsetter at NNPF er tydelig på dette rolleskillet, og har tidligere hatt dialog med dem om dette. Slik vi kjenner denne saken fra mediene oppfatter vi at NNPF har presisert dette skillet, sier Bjørnland.

– Både Bjørnland og jeg var enige om at dette dreier seg om politiets troverdighet. Politiet skal ikke ha noen politisk rolle i vårt samfunn, sier Venstres helsepolitiske talsperson.

NRK har forsøkt å kontakte generalsekretær i NNPF Kristine Moss for å høre hvorfor organisasjonen har engasjert seg i saken, men har ikke fått svar.

Benedicte Bjørnland

Politidirektør Benedicte Bjørnland slår fast at politiet ikke skal blande seg i den politiske debatten.

Foto: NRK

Sanner gir grønt lys

Grimstad sier støtten fra politidirektøren – og ikke minst andre stortingspartier – betyr mye.

– Dette er helt feiltolket fra politiets side. For «Legalize it»-kampanjen dreier seg ikke om å oppfordre til rusbruk. Tvert om handler det om å få kontroll på rusbruken blant de unge, sier han.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) seier i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Peter Frølich (H), ifølge VG, at:

– Jeg mener det er viktig at barn og unge får en god innføring i ytringsfrihet og demokrati. Hvis skoleeier går inn og legger begrensninger på partienes argumentasjon og symbolbruk, vil det kunne ha motsatt effekt, sier Sanner, gjengitt i VG.

Flere nyheter fra Rogaland