Hopp til innhold

Unge Venstre om skoleforbud: – Forskjellsbehandling

Ungdomspartiet får støtte fra ytringsfrihetsekspert etter at fylkeskommunen la ned forbud mot cannabis-budskap.

Legalize it Unge Venstre

FORBUD: Unge Venstres kampanje for legalisering av cannabis har skapt reaksjoner på videregående skoler flere steder i landet. I Agder og Rogaland har fylkeskommunene gitt skoleforbud mot kampanjen.

Foto: Unge Venstre

– Det er forskjellsbehandling. Vi vil regulere og legalisere cannabis. Det er en helt legitim mening som ikke skader noen andre, sier Unge Venstre-leder i Agder, Even Haug.

Ungdomspartiet har fått lov til å formidle cannabis-budskapet muntlig, men ikke gjennom plakater og buttons. Det er fylkeskommunen som har kommet med restriksjonene.

Også i Rogaland har fylkeskommunen gått ut med forbud mot kampanjen.

– Jeg skjønner at bildet av jointen kan provosere. Meningen er å vekke oppmerksomhet, og så kan vi forklare hva vi mener med det. Dette er ungdommer som kan ta selvstendige valg, mener fylkeslederen i Agder.

Rektor KKG og Unge Venstre

DEBATT: Rektor Knut Aasen ved Kristiansand Katedralskole Gimle og Unge Venstre-politiker Jacob Haugmoen Handegard.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Jeg synes det er en overtredelse, og en sensur. Kompetansemålene sier at elever skal lære å tenke kritisk, til blant annet nettsider og religion, så det tror jeg de kan i denne saken også, sier Susanna Bredenbekk, Unge Venstres leder i Rogaland.

– Må ikke forskjellsbehandle

Skoler kan til en viss grad regulere om, når og hvordan politiske aktører skal kunne fremme sine syn, ifølge jurist og fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf.

– Men slike retningslinjer må ikke forskjellsbehandle lovlige politiske ytringer. Man kan ikke nekte utdeling av klistremerker med budskap man er uenig i, men tillate utdeling av andre.

Anine Kierulf

Jurist og fagdirektør Anine Kierulf ved Norges institusjon for menneskerettigheter

Foto: Mariam Nauman Javed/Pål Solum / NRK

– Det virker som om denne saken i noen grad dreier seg om ulike tolkninger av budskapet «Legalize it» - der enkelte mener dette er en slags oppfordring til å bruke cannabis. Det er ingen åpenbar tolkning.

Dette er det legitimt å være uenig om

Anine Kierulf, jurist og fagdirektør

Ettersom bruk av cannabis i dag er forbudt, vil en slik oppfordring kunne være ulovlig, ifølge Kierulf.

– Slik jeg leser det, er en mer nærliggende tolkning at cannabis bør legaliseres. Et slik budskap trenger ikke innebære noen nedvurdering av farene ved misbruk. Det handler om to ulike politiske syn på hvordan samfunnet best bør møte utfordringene ved rusmisbruk. Dette er det legitimt å være uenig om.

– Vi begrenser ikke ytringsfriheten

Fylkesutdanningssjef Arly Hauge viser til opplæringsloven som grunnlag for det muntlige forbudet som er gitt til ungdomspartiet.

Hauge argumenterer for at valgkampmaterialet regnes som uønsket reklame. Det handler ikke om å begrense ytringsfriheten, mener han.

ruspolitikk Unge Venstre

NY KAMPANJE: Under skoledebatten på KKG i Kristiansand tirsdag valgte Unge Venstre å bruke andre slagord enn "Legalize it" om deres ønske om ny ruspolitikk i Norge.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Det handler om bruken av reklameartikler som markedsfører legalisering av narkotiske stoffer. Unge Venstre har full anledning til å debattere temaet på våre skoler.

– Vi begrenser ikke ytringsfriheten i denne saken. Dette er snakk om at vi bruker mulighetene vi har til å ikke legge til rette for reklameprodukter som vi mener er i strid med veilederen fra Utdanningsdirektoratet om reklame i skolen.

– Provoserende virkemiddel

Organisasjonen Normal, som jobber for reform av marihuanalovgivningen, mener forbudet er sensur av et politisk budskap.

Andre Nilsen Normal Norge

André Nilsen i organisasjonen Normal

Foto: Privat

– Unge Venstre ønsker å få på plass kontrollerte og regulerte utsalgssteder for cannabis. Vi mener dette vil redusere tilgangen på cannabis for dem som er under 18 år, sier organisasjonens leder André Nilsen.

– De har nok brukt et provoserende virkemiddel for å skape debatt, og det har de klart. Men å bli anklaget for å markedsføre hasj, det fortjener de ikke.

null
Spiller nå
AnneMa liker ikke Digipost! 01:22
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,32 kr
Dyrest kl. 18 1,78 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %