NRK Meny
Normal

– Anabole steroider er organisert kriminalitet, og bør være ulovlig

– Personer importerer produksjonsutstyr hver for seg, og går sammen om å lage og selge anabole steroider, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik. Han kjenner igjen gjentatte voldsutøvere som brukere av slik doping.

Torbjørn Nervik

Torbjørn Nervik, politioverbetjent ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, advarer mot bruk av anabole steroider.

Foto: NRK

– En anslår at nærmere 70 prosent av det som brukes av dopingmidler er hjemmeprodusert i en garasje eller på et gutterom her i Norge. Det bestilles på internett i form av pulver, i all hovedsak fra Kina eller USA. Ingen vet hva pakken inneholder, om det er rottegift eller noe annet, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Dette inntrykket bekreftes også at tollvesenet, som mener antallet anabole steroider som lages hjemme er hele 80 prosent.

– Importeres, lages og selges av et nettverk

Politiet er frustrert over at det er lov å bruke anabole steroider i Norge. Nervik vil ha en lovendring, og mener salget av dopingmidler er organisert kriminalitet.

Det en ser av den etterforskningen som har blitt gjort i en del større dopingsaker i senere tid er at det er et nettverk som står sammen. Noen henter selve dopingen, noen henter preparatene, noen henter pillemaskinene, noen henter hetteglassene.

Torbjørn Nervik

– Alt importeres til hver og en, så setter de det sammen og produserer det. Det er masse produksjonsutstyr som står rundt omkring uten at noen egentlig vet hva det er for noe. Politiet er heller ikke flinke nok til det, sier Nervik.

– Ingen garanterer for innholdet

– Det å velge å putte i seg dette er et vanvittig sjansespill. Det er ingen velrenommerte firmaer som setter navnet sitt på dette og garanterer for innholdet. Her produseres det falske ampuller, falske glass og remedier. De som produserer det trekker på skuldrene og sier at folk velger selv, sier Nervik.

Nervik og andre patruljerende politifolk ser tydelig virkningen av anabole steroider i sitt arbeid.

– Det er ikke tvil om at en del av de som politiet kjenner som gjentatte voldsutøvere kjenner vi også igjen som kroppsbyggere eller «bolere». Vi ser tegn på aggressivitet og personlighetsforandring på linje med annen narkotikabruk, så det er utrolig at noen kan få seg til å si at det er ufarlig, sier han.

– Livsfarlig, mener lege

Svein Gisle Apeland

Lege, Svein Gisle Apeland, mener anabole steroider er livsfarlig.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Også helsevesenet er svært bekymret for hjemmeproduksjonen av anabole steroider. Særlig når både fastleger og helsestasjoner har merket en økning i antall unge gutter som tar dopingmidler.

– Dette er livsfarlig. Når en driver hjemmeproduksjon, blander og mikser, og har kjemi på kjøkkenbordet kan en forestille seg at hygienen ikke er til stede, og en aner ikke hvilken konsentrasjon en får, sier allmennlege Svein Gisle Apeland.

Fortalte om kriminelt dopingnettverk på Vestlandet

Tidligere denne uken sa en anonym far til NRK at han mente sønnen hadde kjøpt anabole steroider av folk som var deler av et organisert, kriminelt nettverk på Vestlandet.

– Jeg har fått inntrykk av at dette er knallhardt for dem som selger. Gjør du ikke opp for deg er det harde represalier som gjelder, forklarte faren.

Han vil være anonym fordi han frykter at sønnen skal få problemer med nettverket som selger steroidene.

Video Dopingtelefonen

Flere foreldre frykter doping, og ringer hjelpetelefon etter 22. juli. Foto: Arne Gunnar Olsen.