Hopp til innhold

Flere foreldre frykter doping, og ringer hjelpetelefon etter 22.juli

Det ble tidlig klart at Anders Behring Breivik brukte anabole steroider i forberedelsene til den 22. juli. Etter angrepene ringer flere og flere foreldre dopingtelefonen. De frykter at deres sønn bruker anabole steroider.

Video Dopingtelefonen

Stadig flere pårørende har tatt kontakt med den nasjonale dopingtelefonen, etter terrorhandlingene 22. juli i fjor. Foreldre er bekymret over at ungdommene deres bruker anabole steroider, og mener det er lite hjelp å få.

– Alle studier viser at dette er noe som ikke er bra, sier faren som møter NRK. Han ønsker å være anonym.

Frykter dopingnettverket

Han har opplevd at sønnen forandret personlighet etter bruk av anabole steroider.

– Det var veldig tøft. Han hadde store humørsvingninger. Han var langt oppe når han var oppe, og langt nede når han var nede, sier han.

I dag våger han ikke å stå frem med navn i frykt for at sønnen skal få trøbbel med det kriminelle nettverket som selger anabole steroider på Vestlandet.

– Vi har fått inntrykk av at dette er knallhardt for dem som selger. Gjør du ikke opp for deg er det harde represalier som gjelder. Dette er tøffe ting, sier faren.

Stadig yngre brukere

Margareth Tveitan driver dopingtelefonen ved Universitetssykehuset i Oslo, og hver dag deler hun sin kunnskap om anabole steroider. Det siste året har hun hatt over tusen henvendelser, og særlig fra bekymrede foreldre. Etter terrorhandlingene 22. juli i fjor har antall henvendelser økt voldsomt.

– Når vi vet at massemorderen brukte anabole androgene steroider under forberedelsene til det han skulle gjøre er det kanskje ikke så rart. Han brukte moderate mengder over en lang periode, så det var veldig bevisst bruk, sier Tveitan.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Margareth Tveitan, dopingtelefonen

Margareth Tveitan driver dopingtelefonen ved Universitetssykehuset i Oslo.

Foto: NRK

Guttene som bruker steroider blir stadig yngre, og foreldre med barn ned i 13-års alderen har tatt kontakt med dopingtelefonen.

– Når gutten går fra å være deprimert til aggressiv er det utrolig tøft å takle, og da kan det ta litt tid før de pårørende skjønner at dette er noe mer enn den vanlige puberteten, sier hun.

– Veldig frustrerende

Sønnen til mannen NRK møtte har kommet seg ut av dopingmiljøet, men mange får store fysiske og psykiske lidelser etter å ha brukt anabole steroider.

– Det er rimelig frustrerende og fortvilende. Det er lite hjelp å hente, og liten kompetanse i hjelpeapparatet, så det var veldig frustrerende, sier han.