Hopp til innhold

– Studenter bak Norges største doping-beslag

Unge menn fra skole- og studentmiljø i Narvik, Tromsø, Trondheim og Sunnmøre står bak omfattende produksjon og distribusjon av anabole steroider i Norge.

Video Dop-bande avslørt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter det NRK kjenner til er de som nå er siktet i dopingsaken relativt unge menn fra skole- og studentmiljø på de stedene der de ble pågrepet i desember.

Allerede i 2009 fant Tollvesenet flere mistenkelige postforsendelser til flere forskjellige adresser. Det ble starten på det som i dag beskrives som det største beslag av dopingprerarater i Norge.

10 siktet

Til sammen 10 personer fra Narvik, Tromsø, Trondheim og Sunnmøre er nå siktet for ulovlig innførsel av steroidpulver. Politiet utelukker ikke at flere personer kan bli siktet i saken. 17 liter med flytende steroider er beslaglagt, og mennene har langt på vei lagt alle kort på bordet.

De siktede skulle trolig selge det flytende dopingpreparatet i miljøer som driver kroppsbygging.

Og det var Tollvesenets kontroll av postforsendelser som avslørte det som nå beskrives som Norges største dopingsak.

Toller Rolf Berget

Toller Rolf Berget

Foto: Mona Gingstad / NRK

Anabole steroider

IKKE DRUEKJERNEOLJE: Men flytende anabole sterioder.

Foto: Mona Gingstad / NRK
– Det første beslaget ble gjort i Oslo. Her så vi at mottakerne befant seg over hele landet. Det gjorde Tollvesenet mistenksom, sier kontorsjef Rolf Berget ved Narvik tollsted til NRK.no.

Dermed begynte snøballen å rulle.

Fem liter pæresaft

– Vi begynte å skaffe oss oversikt over mottakere i Narvik. I tillegg gjorde vi et liknende beslag på svenskegrensa på Bjørnfjell i april i fjor. Det var en beholder med fem liter pæresaft. Vi kunne vi kjapt konstatere at det ikke var pæresaft, men flytende steroider. Dette ble et gjenombrudd i saken, sier Berget.

Beslagene er verdt millionbeløp i gateverdi.

17 liter med flytende steroider

Etterforskningen viser at det meste av produksjonen er gjort nordpå. Pulver er importert fra Kina, og gjort om til flytende, anabole steroider.

Deretter ble stoffet solgt og distrubert via posten.

– Verre i sykkelsporten

Treningssenterkjeden Friskhuset, som har mange senter både i Nordland og Troms bruker hvert år mye tid og ressurser til å renske opp og holde sentrene dopfrie.

– Dersom noen blir tatt for doping hos oss blir de utvist, sier administrerende direktør Hans Austad i treningssenterkjeden Friskhuset.

Han mener dopingbruken i treningsbransjen er liten i forhold til den organiserte idretten.

– Vi ser at doping blomstrer opp i idretter som sykling. I treningsbransjen er nok dette mest utbredt i subkulturer, mener han.

Anabole steroider

Både små og store flasker med flytende anabole steroider ble beslaglagt.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Austad refser myndighetene for å ikke ta dopingproblematikken på alvor.

– Problemet er at det bevilges altfor lite penger i Norge til å bekjempe doping. Dette er et stort helseproblem i Norge og må tas på alvor. Det må satses på forebyggende arbeid både i klubbene og i det nasjonale antidopingsarbeidet, sier han.