Hopp til innhold

Flere bruker anabole steroider

Mellom fem og ti prosent av gutter mellom 16 og 20 år, som trener, bruker anabole steroider, ifølge Uteseksjonen i Stavanger.

Anabole steroider

Ole Martin Solbakken bruker ikke anabole steroider, men forteller at han ser mange som gjør det.

Flere og flere unge gutter misliker kroppen sin, og for mange blir doping snarveien til større muskler. Noen undervurderer bivirkningene stoffene kan gi, som depresjon og voldelig atferd.

– Jeg ser på det som juksing, så jeg har ikke noe forhold til det. Det er bedre å trene naturlig. Da blir du sterkere til slutt uansett, sier Ole Martin Solbakken.

Ser du mange som bruker det?

– Ja det gjør jeg, absolutt, hele tiden, sier han.

– Veldig opptatt av trening og kosthold

Tonje Hoff

Tonje Hoff, leder av Uteseksjonen i Stavanger.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Uteseksjonen i Stavanger har nå kartlagt bruken av anabole steroider blant gutter mellom 16 og 20 år. Konklusjonen deres viser at fem til ti prosent av dem som trener ved de større treningssentrene bruker steroider, og 30–50 prosent på sentrene med lite tilsyn gjør det samme.

– Den typiske brukeren ser ut som en sunn, frisk og veltrent gutt som er veldig opptatt av trening og kosthold. Mange rundt vil tenke at han lever er sunt liv, sier Tonje Hoff, leder av Uteseksjonen i Stavanger.

Det er enorm tilgang av anabole steroider på internett, og det er store mørketall for bruken av stoffene som bygger muskler.

– Anabole steroider produseres illegalt, og det betyr at det er ingen kontroll av hva de inneholder. Hvilken effekt det får avhenger derfor av hva de har tatt, sier Hoff.

Vil hjelpe pårørende

I tillegg er en hyppig bivirkning av stoffene aggresjon og vold. Nå vil hjelpeapparatet bygge kompetanse for bedre å støtte de som trenger det.

– Vi ser jo at vi må være til for de brukerne og de pårørende som opplever problemer knyttet til anabole steroider. Vi hører at pårørende ikke vet hvor de skal ringe eller få støtte. Det er det viktig at vi tar innover oss, og prøver å bygge opp noe slik at vi kan møte de som ønsker og trenger hjelp, sier Tonje Hoff.