Hopp til innhold

– Enda ikke sjøsyk av all vippingen

Geir Toskedal har andreplassen på KrF-lista i Rogaland. Dersom valget vipper hans vei kan han slå følge med Olaug Bollestad til Tinget.

Geir Toskedal har andreplassen på KrF-lista i Rogaland. Dersom valget vipper hans vei kan han slå følge med Olaug Bollestad til Tinget.

VIDEO: Geir Toskedal har seks perioder i kommunestyret på Karmøy bak seg. Nå håper han på å vippe inn på Tinget.

Geir S. Toskedal (59) er andrekandidat for Rogaland KrF. Fingrene hans er krysset, og har vært det i mange uker allerede. Han er på vippen.

– Det føles omtrent slik jeg har det akkurat nå. Det svever litt i alle retninger, sier han.

Den siste lokale meningsmålingen i Rogaland, gjennomført av Stavanger Aftenblad og Haugesunds Avis ga KrF en oppslutning på hele 12,4 prosent, og plasserte Toskedal inne i varmen med Gjesdal-ordfører Olaug Bollestad.

– På de fleste meningsmålingene er jeg inne. Det er veldig krevende og motiverende. Jeg må være forberedt på begge deler, sier han.

KrFs listetopp i Rogaland

Kristelig folkeparti i Rogaland stiller med Geir Tosekdal, Olaug Bollestad og Marie Ljones Brekke på topp.

Foto: KrF

– Kanskje litt døgnvill

Toskedal har tro på at partiet igjen kan få to stortingsrepresentanter fra fylket, slik man hadde før perioden med Dagfinn Høybråten, men det tar på å være på vippen.

– Jeg har ikke blitt sjøsyk enda, men kanskje litt døgnvill, sier han.

Toskedal er inne i sin sjette periode i kommunestyret på Karmøy, og har sittet to perioder i fylkestinget. Han har 25 år i politikken bak seg.

– Det har vært veldig interessant og blir mer og mer interessant. Når man har vært i politikken så lenge begynner man å se resultater av ting man har fått til sammen med andre. Det gjelder skoler, barnehager, veier, næring. Når man har vært med i to- tre perioder ser man hvor viktig politikken er, sier Toskedal.

– Jeg har fått sett hvordan de forskjellige forvaltningene fungerer og det hadde vært veldig interessant å ha fått vært med å påvirke litt mer fra Stortinget, legger han til.

– En litt annen karakter

Det er mange unge Stortingskandidater fra Rogaland i år, som for eksempel Høyres Tana bru (27) og Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg (28). Toskedal stiller i en annen kategori.

– Det kan lett høres litt innbilsk ut å snakke om all min erfaring, men jeg mener man trenger både politisk- og yrkeserfaring på Stortinget. Det er mange unge, og mange som kanskje har lite yrkeserfaring og kommer direkte fra et politisk apparat. Jeg ønsker å ha en litt annen karakter enn det. I Norge er det nå flere og flere voksne på min alder, så jeg tror det kan ha en viss effekt, sier han.

Med sine 59 år på jorden og 25 år i politikken er han i god form.

– Jeg har vært heldig og hatt god helse. De sier at de som har god helse har tusen ønsker, mens den syke har bare ett. Jeg har bredt interessefelt og mange ting å utrette. Livet er kort og det handler om å stå på, sier han.

Overrasket over nominasjonen

Geir Toskedal

Geir Toskedal.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Toskedal hadde aldri før tenkt på seg selv på Stortinget før han plutselig fikk sjansen.

– Jeg har ei fantastisk kone, familie, jobb og kolleger, så jeg hadde ikke tenkt på Stortinget før. Jeg ble litt overrasket over nominasjonsprosessen, men da jeg først forsto det var det veldig inspirerende og kjekt, sier han.

– Det er masse kjekke folk som oppmuntrer meg, og langt utenfor eget parti sier de at i år skal vi stemme på deg. Det gjør meg litt ydmyk, legger han til.

Han er klar for en travel siste uke før valget, og håper på å kunne reise til Oslo etter valgnatten.

– Det blir veldig spennende å se hvilken komité jeg i så fall havner i. I KrF er det stor takhøyde for nye gode ideer, så det blir kjekt å være med på, sier han.

Midt mellom høyre og venstre

På vei av vippen på lekeplassen havnet Toskedal i et dilemma. Skal han gå av vippen til høyre eller til venstre?

– Det har alltid vært en utfordring for oss i sentrum å velge mellom høyre og venstre. Denne gangen heller vi mot høyre, men jeg har forståelse for at man iblant må ha fokus på venstresiden. Det er viktig for oss i sentrum å hå perspektiv fra begge sider og hente det beste fra hver side.

– Men i dag går jeg av vippen på høyre, avklarer han.

Flere nyheter fra Rogaland