– Har irritert de dresskledde på Tinget i 16 år

Hallgeir Langeland har sittet på Stortinget siden 1997, og har vært på vippen mange ganger. Igjen er han Rogaland SV førstekandidat, og vil bli «Hallgeir den femte».

Hallgeir Langeland har sittet på Stortinget siden 1997, og har vært på vippen mange ganger. Igjen er han Rogaland SV førstekandidat, og vil bli «Hallgeir den femte».

VIDEO: Hallgeir Langeland er vant med å være på vippen, men hadde aldri prøvd en slik vippe før. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

Rogaland Sosialistisk Venstreparti sin førstekandidat har vært ute på vippetur før.

– Jeg står for noe som kan være kontroversielt innimellom, og derfor vipper jeg litt ut og inn av meningsmålingene. I 1997 og 2009 var jeg ute på alle meningsmålinger før valget, men klarte likevel å bli valgt, sier han.

Den siste lokale meningsmålingen i Rogaland, gjennomført av Stavanger Aftenblad og Haugesunds Avis ga SV en oppslutning på kun 1,9 prosent, og plasserte Hallgeir Langeland ute i kulden på Stortingstrappen.

16 år på Stortinget

Hey Girl Hallgeir Langeland
Foto: SV
Hey Girl Hallgeir Langeland

Alternativ markedsføring før valget.

Foto: SV

Den rutinerte Stortingspolitikeren med fire perioder bak seg er ifølge de siste tallene ikke sikret plass, men han er ingen lettvekter, og har overlevd vippen mange ganger.

– Jeg har vært på Stortinget i 16 år, og forhandlet frem mange gode saker for SV, for blant annet miljø og transport. Derfor ligger det an til planlegging av dobbeltspor til Egersund. Når man tenker på hvordan boligmarkedet er i Stavanger, og hvor mye press det er på matjorda det løser vi hvis vi bygger dobbeltspor til Egersund, og gjenåpner Ålgårdbanen, sier Langeland.

Langeland har aldri hatt en annen representant fra Rogaland SV med seg på tinget. Han har stukket seg fram på mange arenaer, og fått mye oppmerksomhet om seg selv.

– De fleste stemmer på SV, men det er noen som sier de stemmer på Hallgeir Langeland, sier han.

Hallgeir Langeland på vippen

Hallgeir Langeland på vippen med reporter Marthe Kindervaag.

Foto: Eirik Gjesdal/NRK

– Mobber unge SV-ere i dress og slips

Eirik Faret Sakariassen, Håkon Bogsnes

Rogaland SVs Eirik Faret Sakariassen går som regel i dress, og får tyn fra Hallgeir. Her med Håkon Bogsnes.

Foto: Stavanger SU

Hallgeir Langeland har markert seg med radikale utspill, men også klesstilen hans har blitt debattert titt og ofte.

– Det å irritere folk i dress og slips med klesstilen miner noe jeg har hatt det kjekt med i 16 år. Nå har de egentlig gitt meg opp, så hvis jeg kommer inn en gang til tror jeg ikke det blir noe trøbbel i det hele tatt.

– Jeg har større problemer med å få de unge til å være litt mer røffe i klesstilen. De henfaller fort til slipsene, og da mobber jeg dem, sier han.

– Viktig å leke litt

Til tross for uenighet og ulik kleskode mener han at han yter respekt blant de dresskledde i andre fløyer på Tinget.

– Jeg har inntrykk av at de respekterer den jobben jeg har gjort, spesielt for Rogaland. I de 16 årene jeg har vært der har jeg bevist at jeg kan sette Rogaland på kartet og få vedtatt Rogalandssaker, sier han.

Selv om han trivdes på vippen på lekeplassen på Tjensvoll i Stavanger håper han å komme av vippen på valgnatten.

– Som sagt har jeg vært på vippen før, men denne gangen er utgangspunktet dårligere enn tidligere. Jeg håper folket våkner og stemmer på meg for jeg vil bli «Hallgeir den femte», sier han.

– jeg har ikke prøvd ei slik vippe før, men det var kjekt. Det er viktig å leke litt, og dyrke barnet i seg selv for å ikke bli gammel, sier han. nbsp;

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland engasjerer seg for asylbarn.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK