NRK Meny
Normal

Overvåkningskamera skal hindre russevoldtekter

Med TV-overvåkning skal politiet følge med på helgens russetreff i Kongeparken på Ålgård.

Rolig russefeiring

Hvert år samles mer enn 10.000 russ i Kongeparken på Ålgård utenfor Stavanger. Voldtektsanmeldelser har ofte fulgt i kjølvannet av landstreffet.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

Med mai kommer russen, med russen kommer store russetreff og med russetreffene kommer også voldtektsanmeldelsene. Hittil i årets russefeiring er minst én voldtekt anmeldt. Natt til 1. mai blei en 20-årig mann arrestert under en uoffisiell russesamling i Hordaland.

De siste årene har det kommet inn voldtektsanmeldelser under eller etter hvert russetreff. I fjor ble én mann pågrepet og siktet for voldtekt, og politiet etterforsket også andre, mulige overgrep.

Utvidet videoovervåkning

Med godt over 10.000 russ samlet på ett sted, og russetreff for 30. gang, står sikkerheten høyt på prioriteringslisten.

Russetreff Kongeparken 2011

Russen kroppsvisiteres på vei inn til treffet i 2011. Visitering er bare ett av flere sikkerhetstiltak i paken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Aasmund Lund

Presseansvarlig Aasmund Lund sier at Landstreffet begynte med TV-overvåkning i fjor.

Foto: Kaj Hjertenes

Politiet kan nå se direkte fra flere av områdene inne på landstreffet.

– Vi begynte med TV-overvåkningen i fjor. Den har vi utvidet i år, så vi har bred overvåkning på landstreffet, sier presseansvarlig Aasmund Lund for Landstreffet.

Han sier overvåkingen handler om plassering av ressursene, og at det vil settes opp skilt som opplyser om overvåkingen.

Egen etterforskningsleder

– TV-overvåkningen er Kongeparken sitt initiativ, men dersom det skjer noe kriminelt kan det være positivt for oss at områder filmes, sier lensmann Kåre Birkeland ved Gjesdal lensmannskontor.

Kåre Birkeland

Lensmann Kåre Birkeland ved Gjesdal lensmannskontor sier at politiet har kalt inn ekstra folk for å dekke Landstreffet i helgen.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Han sier det også kan være en fordel at områder blir overvåket slik at en vet hvor det er nødvendig å sette inn ressurser, men vil ikke kommentere hvor mange polititjenestemenn som er på jobb i forbindelse med Landstreffet i helgen.

– Vi har så mange personer på jobb som vi mener er nødvendig dersom det skjer noe, sier han.

Det vil også være en etterforskningsleder på jobb på nattestid.

– Dersom det oppstår voldssituasjoner eller andre kriminelle forhold vil etterforskningslederen være på plass for å koordinere etterforskningsarbeidet helt fra startfasen, sier han.

Dugnadsånd

Aasmund Lund presiserer at det viktigste sikkerhetstiltaket er den frivillige innsatsen fra mødre og fedre.

– TV-overvåkningen løser ikke sikkerhetsutfordringene. Det er alle foreldrene som går rundt og snakker med russen som er det absolutt viktigste, sier han.

Han forklarer at det er blitt lagt ned over 9000 dugnadstimer, samtidig som 400 profesjonelle vakter kommer til å være i parken.

– I tillegg til det har vi egen politistasjon, legevakt og brannavdeling inne i parken, sier han.

Russetreff i Kongeparken på Ålgård, 2015

I fjor ble én mann pågrepet og siktet for voldtekt, og politiet etterforsket også andre, mulige overgrep i forbindelse med Landstreffet på Ålgård.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Gutta har ansvar

Lund mener problemet med voldtekter først og fremst er et samfunnsproblem og at det må angripes ved å endre på holdningene. Han forklarer at de bruker mye tid på å snakke om holdninger, både på skoler og i annen markedsføring.

  • Les mer om Amnestys holdningskampanje: Russen: Nei betyr nei!

– Det viktigste for oss er holdningskampanjen, "Nei er nei". Det er ingen andres ansvar enn gutta. Vi er nødt til å få holdningene på plass om vi skal få bukt med dette, sier han.