Hopp til innhold

Oppreisning også til Sauda-barn

Sauda kommune slutter seg til oppreisningsordningen som Stavanger kommune har utarbeidet for barnehjemsbarn som ble grovt misbrukt.

Rådmann Nils Moldøen sier kommunen ikke var klar over at to personer fra Sauda var plassert på barnehjem i Stavanger.

I går gikk et enstemmig kommunestyre inn for at også de to tidligere barnehjemsbarna skal få økonomisk oppreisning.

Ikke alle får erstatning selv om de har vært utsatt for overgrep i perioden 1950 til 1993. 

Leder for Oppreisningsutvalget, Stavanger kommune, Helge Bjørnestad sier det er vanskelig når ikke alle kommunene tiltrer ordningen som Stavangr har etablert.   

Barnehjemsbarn
Foto: NRK

- Det som er tyngst og vanskeligst er når vi må si nei på helt klart velbegrunnede søknader fordi kommunen, som har plassert barna, ikke har tiltrådt den samme ordningen som Stavanger kommune etablerte.  Det er tragisk - at to barn som har vært på samme institusjon ikke får lik erstatning fordi plasseringskommunene er forskjellige, sier Bjørnestad.  

- Dette gjelder barn som skulle plasseres i en trygg kommunal omsorgssituasjon, men så fikk de det mye, mye verre enn mange av de dårligste hjemmene faktisk kunne tilby dem, sier han. 

Utenom Stavanger er det er barn fra følgende kommuner som har hatt barn i barnevernsinstitusjoner: Sandnes, Haugesund, Sola, Time, Randaberg, Hjelmeland, Finnøy, Hå, Karmøy, Rennesøy, Suldal, Gjesdal, Sokndal, Klepp og Eigersund.