Hopp til innhold

Oljekrise gir lavere kunstsalg – men ikke blant de rikeste

Salget av kunst i de fire vestlandsfylkene falt med over 30 prosent i 2016. Årsaken er trolig oljekrisa.

Kunstgalleriet i Stavanger stiller ut Magne Furuholmen

KUNSTSVIKT: Kunstgalleriet i Stavanger har merket nedgangen, men daglig leder Elin Halvorsen tror utviklingen har snudd, og viser bl.a. til godt salg av Magne Furuholmen, som viser nye verk nå.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Det har vært et markant fall i kunstsalget på Vestlandet, mens det på landsbasis kun var en svak nedgang på 5,5 prosent i samme periode. Dermed har utviklingen trolig sammenheng med oljekrisa, mener direktør i Bildende Kunstneres Hjelpefond, BKH, Hege Imerslund:

Vi kan ikke dokumentere sammenhengen, men i 2015 førte oljeprisfallet til sterkt redusert vekst i oljebaserte næringer på Vestlandet. Arbeidsledigheten økte kraftig. Det er naturlig at folk som sliter med å betale husleie og brødfø familien sin, nedprioriterer kunst, sier hun.

Statistikken fra BKH baserer seg på innbetalingene av den lovpålagte kunstavgiften på 5,5 prosent. Den gjelder omsetning av kunst til over 2.000 kroner, bortsett fra salg som skjer direkte fra kunstneren selv.

Rimelig kunst selger mindre

– Omsetningen har nok blitt halvert de tre siste årene, sier Carl Helge Hana.

Carl Helge Hana i Galleri Amare foran bilde av Inger Karthum

OPTIMIST: Carl Helge Hana har drevet Galleri Amare i 27 år, og stiller nå ut bilder av Inger Karthum. Han merker svikt i salget, men tror det vil snu.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Han har drevet Galleri Amare i Stavanger i 27 år, og har merket at mange bedriftskunstforeninger er lagt ned som en konsekvens av oljekrisen:

– Folk har blitt mer forsiktige med pengebruken, men helsvart er det ikke. Det har alltid gått opp og ned. Nå er vi nede i en bølgedal, og den skal vi opp av, sier Hana.

For tiden stiller han ut collager og trykk av norske Inger Karthum, og har så langt solgt for rundt 50.000 kroner til sammen fra utstillingen.

– Det er lommerusk sammenlignet med galleriet oppi gaten her, sier Hana, og viser til det splitter nye BGE Contemporary Art Gallery.

Rike samlere uberørt

Etter åpningen for halvannen uke siden har BGE-gallerist Eli Lilleeng Ertvaag solgt malerier av danske Michael Kvium for rundt 4,5 millioner kroner. Det billigste verket koster ca. 60.000 kroner; det dyreste over 900.000 kroner.

Eli Ertvaag i BGE Contemporary Art Gallery viser kunst av Michael Kvium

FLYING START: Eli Lilleeng Ertvaag åpnet nylig BGE Contemporary Art Gallery i Stavanger. På halvannen uke har hun solgt kunst for 4,5 millioner kroner.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Interessen har vært over all forventning. Det er jo helt vanvittig, sier Ertvaag, som driver i samarbeid med Galleri Brandstrup i Oslo.

– Er dine kunder uberørt av olje- og finanskrise?

– Ja, nesten halvparten av det vi har solgt skal ut av byen, og noe skal ut av Norge, sier Ertvaag, som tenker internasjonalt.

Direktør Hege Imerslund i Bildende Kunstneres Hjelpefond

OVERVÅKER: Direktør i Bildende Kunstneres Hjelpefond, Hege Imerslund, sier det kan se ut til at bunnen er nådd i denne omgang, men vet ikke sikkert før tallene for 2017 foreligger.

Foto: Anne Valeur / BKH

Statistikken viser at det er førstehåndssalget som rammes av salgssvikten, altså samtidskunst som selges for første gang. Det er også her man finner det meste av kunsten i lavere prisklasser, som er tilgjengelig for folk flest.

Stabilisert på lavere nivå

Omsetningen av kunst i Norge ligger fortsatt 160 millioner kroner under rekordåret 2007, og foreløpige rapporter kan tyde på at salget nå har stabilisert seg på et lavere nå.

– Vi ser ingen tegn til videre nedgang i salget, men høysesongen er på slutten av året, så vi vet ennå ikke hvordan 2017 vil se ut, sier Hege Imerslund i BKH.