– Fotballen skal foregå på barnas premisser

Rogaland fotballkrets vil satse offensivt mot topping i barnefotballen.

Miniputturnering på Skei.

Rogaland fotballkrets vil satse offensivt mot topping i barnefotballen.

Foto: Jølster Fotball

– Vi er veldig oppmerksom på problemet og benytter enhver anledning til å ta dette opp med klubber, klubbledere. I utdanningssystemet vårt er vi veldig fokuserte på dette. Aktiviteten må foregå på ungenes premisser og ikke på de voksnes.

Det sier Trond Tengesdal i Rogaland fotballkrets til NRK.

Les også: Ikke alle får slippe utpå

Rogaland fotballkrets skal gjennomføre rundt 50 000 kamper denne sesongen. Storparten av disse går i aldersbestemte klasser. Det gir fotballkretsen et betydelig ansvar for å gjennomføre målsetningene til Norges Fotballforbund om inkluderende barnefotball.

Barnefotball

Rogaland fotballkrets skal gjennomføre rundt 50 000 kamper denne sesongen. Storparten av disse går i aldersbestemte klasser.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Ny debatt om barnefotball

Det er 370 000 aktive fotballspillere i Norge. Rundt 240 000 av dem er aktive innen barne- og ungdomsfotballen

Debatten om barnefotballen startet denne våren med utspillet fra journalist Tormod Bergersen som han kalte «Bønn fra en benkesliter i barnefotballen». . Det handlet om hvordan det var å gå hele kamper uten spilletid i barndommen.

Les også: Etterlyser glede i idretten

En av Norges forhenværende utenlandsproffer, Stig Inge Bjørnebye, sa til VG at dette var som å lese om seg selv , og fortalte at han var fast bestemt på å slutte med fotballen da han var femten år gammel.

Tidligere Stabæk-leder opp med å hevde at fotballklubbene tidlig bør dele barn inn i grupper etter ambisjoner på fotballbanen. .

Norges Fotballforbund har i vår gått ut og foreslått at det bør innføres forbud mot høyt press i barnefotballen.

Trond Tengesdal

Trond Tengesdal i Rogaland fotballkrets er opptatt av at fotballaktiviteten i de aldersbesemte klassene skal foregå på barnas premisser.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vanskelig å kontrollere

Tengesdal innrømmer at topping av lag opp til tolvårsalderen fortsatt er et problem i Rogaland. Det er en stor utfordring for fotballkretsen å kontrollere at dette ikke skjer.

– Det er klart det er vanskelig. De som kan kontrollere det, er klubbene selv. Selv der er det nok vanskelig å ha kontroll på alt som foregår. Jeg tror de fleste klubbene er bevisste på at disse ungene skal spille mest mulig og mest mulig likt, sier Tengesdal.

Det viktigste for oss er at flest mulig av dem som driver med de yngste har best mulig kompetanse, altså kan mest mulig om å behandle unger.