Hopp til innhold

Etterlyser glede i idretten

For fire år siden gikk Norges Håndballforbund avdeling Innlandet i front for en nasjonal satsing for å unngå at ungdom dropper ut. Det har gitt resultater.

Strindheim Håndball

Håndballen tok ta for å unngå frafall blant ungdom. De mener løsningen har vært å satse på barna.

Foto: NRK

Ivar M. Karlstad

Ivar M. Karlstad etterlyser glede i idretten. Norges Håndballforbund har de siste årene hatt en større satsing på å rekruttere flere barn.

Foto: Privat / NRK

Fotballen sliter med frafall blant ungdom – blant annet som følge av nivådeling.

Daglig leder i Norges Håndballforbund avdeling Innlandet, Ivar M. Karlstad, kritiserer toppingen av utøvere og lag på ungdomsnivå i idretten generelt.

– En av de største feilkildene i de voksne ledernes liv er at de tror at suksessformelen er å rendyrke noen få talenter og ikke ta med deg resten, sier han.

– Det har seg jo slik at fotballen består av 11 spillere på banen og håndballen av syv, pluss at du må ha mange rundt. Å inkludere alle er en vesentlig strategi – også for å gjøre den beste god.

Karlstad vil ha mer fokus på lek, og mindre fokus på topping av lag og utøvere.

– Jeg tror vi må være mindre «nerder», og heller ha fokus på det som for meg er et viktig begrep: glede. Mister man gleden, er det så mange andre aktiviteter man kan velge i stedet.

Satset ungt

Håndballen har hatt de samme utfordringen som i fotballen. Etter 14-årsalderen ble det færre og færre utøvere. Antallet utøvere måtte økes i ung alder, og ferdighetene til barna måtte økes.

– Vi i Innlandet var blant dem som gikk i bresjen for en ny satsing rettet mot barn. Vi måtte legge bedre til rette for barneaktivitetene, involvere voksne og heve kompetansen, allerede fra starten av.

Flere utøvere

Forbundet utfordret klubbene i distriktet. Resultatet har vært en sterk økning blant antallet barn i håndballen, forteller Karlstad.

Det er blitt flere utøvere på voksent nivå. 4.-divisjon for menn er reetablert og det er kommet til flere utøvere for 5. divisjon for damer.

Forbundet opplyser på sine hjemmesider at nesten 2500 flere ble registrert som meldemmer i 2011 enn året før.

– Jeg mener det er viktig å jobbe fra barnenivå. Ved å jobbe med slike ting langt ute i ungdomsalder, betyr å jobbe i stor motbakke. Da er det ofte for seint, sier Karlstad.

Også konkurranseformen var noe av det forbundet endret. Lagene spiller nå kamper med fire og seks spillere på banen, før de øker til syv, som er standarden innen håndball.

– Voldsomt konkurranseinnstinkt

Frafall blant ungdom har lenge vært et problem for idretten. Kalstad synes det er vanskelig å ta stilling til om fotballen kan lære av håndballen, men mener trenere generelt bør tenke seg om i forbindelse med laguttaket.

– En viktig problemstilling er at når lag tas ut er det en utfordring hvordan de voksne håndterer laguttaket. Det er ingen tvil om at mange trenere er opptatte av å vinne konkurranser. Det kan «ta av» – for å si det mildt.

– Det er ikke noe gøy å reise fra for eksempel Lillehammer til Kongsvinger for å se laget ditt fra innbytterbenken.

– Urettferdig fordeling

Karlstad peker også på ressursfordelingen mellom såkalte første- og andrelag, som kilde til at ungdom mister gnisten.

– Hvis du ser at for eksempel førstelaget får tildelt mer ressurser enn det laget du selv er en del av, kan det gå ut over motivasjonen.

Flere saker fra Innlandet