NRK Meny
Normal

Nyboligsmell i Rogaland

Mens det går rett til værs i Norge, bygges det 21 prosent færre nye boliger i Rogaland. Og for noen prosjekter ble det helt stopp.

Hus O' Hoi - et Obos-prosjekt som er satt på vent i Stavanger

Hus O' Hoi skulle bygges i Stavanger Øst av Obos, men på grunn av sviktende salg er hele boligprosjektet satt på vent.

Foto: Obos

I Badehusgata i Stavanger Øst står det en ledig tomt. Her skulle flere splitter nye leiligheter dukke opp i tida fremover, men i slutten av juni kom avgjørelse, prosjektet trekkes fra markedet inntil videre.

– Med kun én salgskontrakt finner selskapet det lite tjenlig å la prosjektet ligge ute i markedet, var beskjeden fra utbygger Obos.

Per Jæger

Per Jæger er administrerende direktør i Boligprodusentenes forening.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Og prosjektet ble bare et av signalene på at byggingen av nye boliger, og salget av de, har fått seg en knekk i Rogaland. Effekten er spesielt tydelig i byene der det er leiligheter som bygges.

– Har godt av det

Dette er det helt motsatte av det som skjer i resten av landet, der går nemlig nyboligbyggingen rett til værs.

– Rogaland faller fra det ekstremt høye nivået de har vært på, og det ser nå ut til at de får en mer riktig utvikling, sier administrerende direktør, Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Tomt i Badehusgata hvor Hus O'Hoi etter planen skulle bygges

Tomt i Badehusgata hvor Hus O'Hoi etter planen skulle bygges.

Foto: Hanne Høyland / NRK

For igangsetting av nye boliger har sunket med 21 prosent fra samme tid i fjor til i år, og salget har gått ned med syv prosent viser tallene han i dag har presentert.

– Jeg tror Rogaland har godt av den justeringen vi nå ser, og det gjør nok og at boligprisene stabiliserer seg, sier Jæger.

Ikke overrasket

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen er leder for boligavdelingen i Eiendomsmegler 1 i Stavanger.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

De som sitter nærmere markedet er enig i hvordan situasjonen nå ser ut.

– Det er ikke tall som overrasker oss, sier Rune Bertelsen i Eiendomsmegler 1 i Stavanger.

Han sier seg enig i at det ikke er for mye boliger i markedet som er problemet, men at oljenedturen, og arbeidsmarkedet har sitt og si for psyken.

– Markedet i Rogaland trenger flere boliger, og rogalendinger har lyst til å kjøpe bolig, men akkurat nå er det nok oljebransjen som påvirker bransjen mest.

For de siste årene har galopperende boligpriser og rekordsummer preget salgsstatistikken. Og den tiden kan nå være forbi.

– Vi har lenge lurt på når Rogaland skulle bremse opp, sier Jæger.

Han legger til at han tror boligmarkedet i Rogaland vil falle ytterligere, men tør ikke spå når en mulig oppgang kan komme.