NRK Meny
Normal

NSB vil fjerne sovevognene

Sørlandsbanen blir uten sovevogner, mens passasjerer på Bergensbanen og Dovrebanen får utvidet søvntilbud.

Sørlandsbanen

NSB vil fjerne sovekupeene på Sørlandsbanen. Passasjerer på Bergensbanen og Dovrebanen skal derimot få et utvidet søvntilbud på toget.

Foto: Odd Rømteland/NRK

NSB vil fjerne sovekupeene på Sørlandsbanen. Passasjerer på Bergensbanen og Dovrebanen skal derimot få et utvidet søvntilbud på toget.

NSB ba i januar Samferdselsdepartementet om å få kvitte seg med sovevognene på Sørlandsbanen mellom Oslo og Stavanger, skriver Stavanger Aftenblad. Det er i dag 140 sitteplasser og 60 senger på nattoget på Sørlandsbanen. I gjennomsnitt er 35 senger fulle.

Konduktør

Passasjerene på Sørlandsbanen må nøye seg med sitteplass i fremtiden.

Foto: Knut Sveen, NRK

– Det er for dyrt å opprettholde et tilbud med sengeplasser nattetid, samtidig som vi øker antallet avganger på dagtid. Det er for få som benytter seg av sengene i dag, sier markedsansvarlig Dag Brekkan på Sørlandsbanen til avisen.

Vil øke antall avganger

Han forteller at tilbudet om sengeplasser krever at NSB må operere med to ulike togsett på lokomotivene. Dette koster for mye penger.

Ifølge Brekkan skal sovevognene flyttes til Bergensbanen og Dovrebanen, der flere av passasjerene velger sovekupe på nattrutene.

Til gjengjeld ønsker NSB å øke antall avganger på Sørlandsbanen, men uten sovevogner. NSBs forslag får støtte fra fylkesordførerne i Rogaland, Agder og Telemark. Samferdselsdepartementet tar en avgjørelse i saken over påske.