Norske moreller før 17.mai

I Rogaland dyrkes nå verdens første moreller i veksthus. Gartneriene mener morelldyrking er perfekt for gamle drivhus.

Norske drivhus-moreller

Slike moreller fra norske drivhus kommer til våre for første gang i butikkene.

Foto: Bioforsk
Bjørn Grimen
Journalist

– De er fantastisk gode og ekstra store. I grunnen ser de ut som små plommer, sier Åge Jørgensen stolt.

Han er næringsutvikler hos Bioforsk på Jæren og har ansvaret for et prosjekt for dyrking av bær og moreller i veksthus.

Det er tre år siden de første morelltrærne ble plantet inne i veksthus. Nå er åtte gartnere i Rogaland med på prosjektet og til våren kommer endelig morellene i butikkene.

Norske forskarar jobbar nå med å dyrka fram morellar på storleiken med plommer.

ARKIV (26.06.2015): Slik såg morellene ut i sommer. Det er Åge Jørgensen, næringsutvikler hos Bioforsk på Jæren, som stolt viser de fram.

– Utrolig spennende

– Dette er utrolig spennende. Jeg har stor tro på norske drivhus-moreller, sier veksthusgartner Jøran Wiig fra Klepp. Han har plantet 580 morelltrær i veksthus og regner med tiden å kunne levere 6–700 tonn årlig.

Morelltrærne har fått plass i gamle veksthus som ikke lenger passer til tomatproduksjon.

– Morelldyrking er perfekt i gamle drivhus som ikke lenger passer til tomater og agurker, sier Jørgensen. Han har også forsket og utviklet metoder for å dyrke bringebær, rips, solbær og jordbær innendørs.

– Eksklusiv vare

Mange gartnere har også slitt med å få levere tomater til de store matvarekjedene den siste tiden. Jørgensen mener moreller kan være et flott alternativ for disse gartnerne.

Gøran Wiik (tv) og Åge Jørgensen

Gøran Wiik (til venstre) er veksthusgartner, mens Åge Jørgensen er næringsutvikler hos Bioforsk på Jæren.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

I drivhusene på Særheim i Sandnes står morelltrærne allerede i knopp. De er plantet i plastpotter og er klippet smalere og kortere enn vanlige morelltrær. Innendørs står trærne mye tettere enn ute.

– Disse trærne bærer ekstra mye frukt. Allerede i mars starter blomstringen inne i drivhuset. Fra mai til slutten av august kan vi høste morellene, forteller Åge Jørgensen.

Han tror ikke morellene fra drivhus vil utkonkurrere frilandsmorellene fra Hardanger.

– Dette er en eksklusiv vare som først og fremst vil konkurrere med importerte moreller. Mesterkokker og butikkjeder har testet dem, og mener våre moreller er ekstra gode, avslutter Åge Jørgensen.