– De er fantastisk gode og ekstra store. I grunnen ser de ut som små plommer, sier Åge Jørgensen stolt.
Han er næringsutvikler hos Bioforsk på Jæren og har ansvaret for et prosjekt for dyrking av bær og moreller i veksthus.
Det er tre år siden de første morelltrærne ble plantet inne i veksthus. Nå er åtte gartnere i Rogaland med på prosjektet og til våren kommer endelig morellene i butikkene.
- Les også:
- Les også:
– Utrolig spennende
– Dette er utrolig spennende. Jeg har stor tro på norske drivhus-moreller, sier veksthusgartner Jøran Wiig fra Klepp. Han har plantet 580 morelltrær i veksthus og regner med tiden å kunne levere 6–700 tonn årlig.
Morelltrærne har fått plass i gamle veksthus som ikke lenger passer til tomatproduksjon.
– Morelldyrking er perfekt i gamle drivhus som ikke lenger passer til tomater og agurker, sier Jørgensen. Han har også forsket og utviklet metoder for å dyrke bringebær, rips, solbær og jordbær innendørs.
– Eksklusiv vare
Mange gartnere har også slitt med å få levere tomater til de store matvarekjedene den siste tiden. Jørgensen mener moreller kan være et flott alternativ for disse gartnerne.
I drivhusene på Særheim i Sandnes står morelltrærne allerede i knopp. De er plantet i plastpotter og er klippet smalere og kortere enn vanlige morelltrær. Innendørs står trærne mye tettere enn ute.
– Disse trærne bærer ekstra mye frukt. Allerede i mars starter blomstringen inne i drivhuset. Fra mai til slutten av august kan vi høste morellene, forteller Åge Jørgensen.
Han tror ikke morellene fra drivhus vil utkonkurrere frilandsmorellene fra Hardanger.
– Dette er en eksklusiv vare som først og fremst vil konkurrere med importerte moreller. Mesterkokker og butikkjeder har testet dem, og mener våre moreller er ekstra gode, avslutter Åge Jørgensen.