Snart kan du «designe» din egen superhund

HAMAR (NRK): Ny teknologi skal gjøre at man kan avle frem hunder med de beste egenskapene.

Jakthund i Finnmark

HUNDEFORSKNING: Forskere jobber nå med å sørge for at man avle frem hunder med de beste egenskapene, til bruksområder som jakt, politihunder og førerhunder. Her ser vi en jakthund i vakre omgivelser.

Foto: EWA-MARI HEDMAN

Tenk deg å kunne bestille en hundevalp, som du vet har akkurat de egenskapene du ønsker deg? Snart kan det være mulig.

Det nye bioteknologiske selskapet Aninova i Hamar forsker på hvordan hunder med de beste genene skal brukes i avl.
Seniorforsker Marte Wetten sier hensikten er at du kan bestille en hundevalp som du vet blir for eksempel en god jakthund.

Dette gjøres med å få fram de beste genetiske stamtavlene og bruke disse i avlsarbeidet. Prosjektet foregår i samarbeid med Norske Elghundklubbers forbund og er i første omgang rettet mot rasen norsk grå elghund. Poenget er å gi hundeeiere verktøy til å avle fram de beste hundene.

Marte Wetten , Aninova

FORSKEREN: Marte Wetten i Aninova forsker på å forbedre jaktegenskapene til grå og sort norsk elghund. Målet er å etablere et bærekraftig avlsarbeid, ved at de metoder som brukes i avl på produksjonsdyr som gris og storfe tilpasses og overføres til de to hunderasene.

Foto: Privat

Lærer av kjøttindustrien

Avl på ku og gris har kommet langt i bruk av moderne teknologi for å få fram de beste dyra, som gir mest melk og best kjøtt.

NRF-ku

AVL: Arbeidet med blant annet Norsk rødt fe brukes nå som grunnlag for å øke treffsikkerheten i å avle fram hunder med spesielt gode egenskaper.

– På hund har utviklingen innen avl så å si stått stille, sier Marte Wetten.

– I dag parres hunder med hunder, som har gode egenskaper og så håper eieren å få en valp, som arver disse egenskapene fra foreldrene.

Den nye forskningen vil gi mye mer treffsikkerhet i avl av hunder med ønskede egenskaper, sier daglig leder i det Norsvin-eide selskapet Aninova.

Glade griser

AVLSARBEID: Norsvin har kommet langt i avl av svin. Nå satser datterselskapet Aninova på å utvikle tjenester innen operativt avlsarbeid på kjæledyr.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bruker samme oppskrift

Nå bruker forskerne kunnskapen fra avl av produksjonsdyr som ku og gris på avl av hunder. Basert på genetisk informasjon hos foreldrene avles de beste hundene med de beste jaktegenskapene.

– Teknologien og oppskriften er mye av den samme, som er brukt for å få fram Norsk Rødt fe og landsvinet. Det handler om å profesjonalisere avl og bruke de beste folka til det, sier adm. dir. Frank Larsen i Hedmark Kunnskapspark.

Han sier avl av hunder basert på teknologi fra produksjondyr har et stort internasjonalt marked.

Norsk elghund grå

NYE VERKTØY: Det skal bli lettere for den enkelte hundeeier å sikre god avlsfremgang.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Kjempestort steg videre

Marthe Wetten tror det ikke går lang tid før hundeeiere kan benytte deg av den nye teknologien når de skal ha ny hund.

Kan hundeeieren bestille den super jakthunden han/hun ønsker seg?

– Ja, det er poenget. I løpet av året skal vi publisere avlsverdier på nettet på hjemmesiden til elghundforbundet, så hvis du vil ha en hund som er spesielt god på egenskapen søk, skal du kunne gå inn på nettet å finne det. Jeg mener dette er et kjempestort steg for avlsarbeid på hund, sier seniorforskeren.

Kan brukes på andre hunder

I første omgang er det på jaktegenskaper hos norsk grå elghund det forskes på. Men kompetansen kan også brukes på andre raser.

– Vi er kommet langt i få finne den arvelige delen av en god jakthund. Da må vi korrigere vekk den effekten eieren har på dyret, sier Marthe Wetten.

– Dette kan også brukes på andre raser og andre brukshunder som politihunder, førerhunder eller andre der vi er på jakt etter spesielle egenskaper.

Norsk elghund

ELGHUND: I første omgang er det norsk grå elghund det forskes på, men bioteknologien kan også brukes på andre raser.

Foto: Dovre kommune

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Ivar Arne Nordrum

Nyheter fra NRK Innlandet