Lille Norge er internasjonalt kjent for å gjøre det stort i verdens tøffeste kokkekonkurranse, Bocuse d’Or.
Siden oppstart i 1987 har Norge vunnet fem gull, tre sølv og to bronser. Med medalje i år kan vi bli den mestvinnende nasjonen – foran vertslandet Frankrike.
– Det er helt sykt! At et land som selger så mye Grandiosa kan bli den mestvinnende nasjonen er utrolig, sier mesterkokk Charles Tjessem.
Tjessem vant selv den gjeveste tittelen under Bocuse d’Or i 2003.
Tiden etter har vært beinhard jobbing.
– Hvis det er noen som tror at det bare renner inn på kontoen fordi du har vunnet Bocuse, så er det helt misforstått, sier han.
Krevende mateffekt
Matfylket Rogaland har fostret flere av de norske Bocuse d'Or-kokkene. Paradokset er den evige kampen om kundene.
– Dreier det seg ofte om pris når folk går ut å spise?
– Ja, mange ganger. Men dyrt? For 25 år siden kostet en hovedrett 375 kroner. Hvis jeg har en hovedrett til 375 kroner, så får ikke jeg gjester, svarer Tjessem.
– Nordmenn har ikke den samme betalingsvilligheten for «finere» restauranter, sier Håvard Hansen, instituttleder og professor ved Norsk Hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger.
Hansen har forsket mye på forbrukeratferd og matvaner. Det overrasker ham ikke at restauranter med stjerner eller anerkjente kokker kan slite med å få nok gjester.
– Det er knalltøft å få dette til å gå rundt. Mange misforstår nok, og antar at det er altfor dyrt på anerkjente spisesteder, og dropper dermed å gå dit, sier Hansen.
– En barriere
Det å spise ute er blitt veldig populært for nordmenn, og ifølge SSB bruker vi stadig mer penger på matopplevelser.
– For mange er gourmetrestaurantene en barriere, sier Annechen Bugge, måltidsforsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo, OsloMet – storbyuniversitetet.
Bugge mener norske stjernekokker kan ta mye av æren for å ha snudd nordmenns forhold til egen mat. Nordisk mat selger svært godt.
Samtidig viser studier fra Sifo at det er de færreste som besøker de dyreste restaurantene.
– Folk i Oslo bruker restauranter mest. De aller dyreste restaurantene besøkes oftest av menn med høy inntekt, sier Bugge.
Bildet som Bugge tegner av bransjen, er noe arbeidsgiveren til Christian André Pettersen, årets håp i Bocuse d’Or, kjenner seg igjen i.
– Vi er litt bortskjemte med at vi har så mange fantastisk flinke kokker. Hvis han vinner i Lyon, så har vi to verdensmestere i Sandnes, sier Thorstein Soma, daglig leder på restauranten Mondo i Sandnes.
Samtidig som Norge er favoritt til å ta nok et gull i Bocuse d’Or, mener Soma at det er beintøft å drive fin restaurant i Norge.
– I går hadde jeg to gjester, og fem mann på jobb. Så det blir god service på de gjestene som er der, sier han.
Norges gullhåp
Når Christian André Pettersen inntar konkurransekjøkkenet, har han cirka 3000 treningstimer bak seg.
Sammen med teamet sitt sikter 29-åringen fra Bodø mot den gjeveste tittelen. Men det er små marginer.
– Jeg vet at ett lite feilskjær kan ødelegge det meste, sier Pettersen, som til vanlig er kjøkkensjef på Mondo.
Pettersen var bare ni år gammel da han bestemte seg for å bli mesterkokk. I 2017 ble han kåret til årets kokk i Norge, og i fjor sommer vant han EM i kokkekunst.
På tirsdag – 20 år senere – skal han representere Norge i verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon.
Se TV-reportasjen her: