– Ledighetstallene har begynt å ligne på de langt sør i Europa

Jonas Gahr Støre er bekymret for den store arbeidsledigheten blant unge i Rogaland. I dag besøkte han Aker Solutions i Egersund, som snart må permittere flere ansatte.

Jonas Gahr Støre (Ap)

KRITISK: Jonas Gahr Støre mener at regjeringen gjør for lite for situasjonen med mange arbeidsledige i landet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har lagt bak oss fire år med god produksjon nå, men utsiktene er at vi i løpet av året må permittere flere ansatte, sier Svein Oscar Nuland, som er direktør i Aker Solutions i Egersund.

I dag hadde han besøk av Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og ordfører i Eigersund Odd Stangeland, som også representerer opposisjonspartiet Ap.

Begge mener at regjeringen burde strukket seg lengre med tanke på den alvorlige situasjonen som nedgangen i oljeindustrien har skapt i det norske arbeidsmarkedet.

– Jeg mener at regjeringen nå ser ut til å spille på at ledighet er en del av omstillingen. Dersom folk blir arbeidsledige så kan de finne på noe nytt, sier Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre er bekymret for den store arbeidsledigheten blandt unge i Rogaland. I dag besøkte han Aker Solutions i Egersund, som snart må permittere flere ansatte.

TV-SAK: Her forteller direktør i Aker Solutions i Egersund Svein Oscar Nuland (t.v.) om permitteringene som må gjennomføres.

Vil vente på oppgang

Han viser til at Ap i sitt alternative nasjonalbudsjett ville gi syv milliarder som tiltakspakke mot arbeidsledighet, mot den sittende regjering sin pakke på fire milliarder.

– Det vi erfarer her er en verdensledene industri som har hatt en nedgang, men som helt åpenbart kommer til å få en oppgang, og da taper vi enormt som fellesskap om vi mister folk fra denne næringen, sier Støre.

Han vil ha utvidet permitteringstid til 52 uker, for alle som nå er utsatt for arbeidsledighet. I Eigersund er det nå 5,4 prosent 25 prosent av disse er ungdommer.

Bekymret for de unge

I dag kunne NRK fortelle at én av ti menn under 30 år i Rogaland står uten jobb, og nesten alle av dem mangler høyere utdanning. Det er spesielt denne situasjonen som plager lederen for Norges største parti.

– Det at vi begynner å få ledighetstall blant unge mennesker som minner om langt sør i Europa, det kan vi virkelig ikke akseptere. Så her må vi iverksette de virkemidlene som trengs for å kunne gi tilbud særlig til de unge, sier han.

Eksempel på et slikt tiltak har allerede direktør Nuland ved Aker Egersund satt i gang. Nå tilbyr de kommunen ei ny gangbro over Lundeåne, en bro som skal bygges av lærlingene.

– Det trengs tiltak

Ordføreren i kommunen var glad for besøket, selv om det ikke er Støre som har hånden på rattet når det kommer til hvordan oljekrisen skal håndteres.

– Det betyr mye at det kommer sentrale politikere og hører hva som er de lokale forholdene. Mitt budskap er at dette handler om en olje- og gassnæring som er inne i ei omstilling, men også om en byggenæring, en anleggsnæring og en handelsnæring som ikke skal omstilles, og der trengs det tiltak, sier Stangeland.