NRK Meny
Normal

– Det vil bety svært mye for sysselsettingen

Verftsindustrien i Rogaland er spente før oljeselskapet Dea Norge nå skal dele ut flere kontrakter verdt over fem milliarder kroner. Et av selskapene som krysser fingrene er Aibel.

Aibel i Haugesund

Aibel sitt verft i Haugesund kan få rikelig med oppdrag, dersom Dvalin-kontrakten blir dratt i land.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Bjørg Sandal, infosjef i Aibel

Bjørg Sandal er kommunikasjonsdirektør i Aibel.

– Vi ser på dette som en svært viktig jobb for oss, og det tror jeg ikke vi er alene om. De siste årene har vi hatt en betydelig reduksjon i oppdragsmengde og antall ansatte. Både for den kommersielle delen og for sysselsettingen i selskapet så vil dette ha en svært stor betydning, sier kommunikasjonsdirektør i Aibel, Bjørg Sandal.

Det er ikke bare hun som er spent på oljeselskapet Dea Norge sine kontraktsutdelinger i forbindelse med utbyggingen av gassfeltet Dvalin i Norskehavet, som til nå har vært kjent som Zidane-utbyggingen.

– Vil løse det med norske arbeidere

Dette er den største utbyggingsplanen på norsk sokkel som blir levert inn dette året, og er en utbygging som vil koste totalt over 10 milliarder kroner. Det er nervøs stemning i en hardt prøvet oljeindustri før tildelingen av kontrakter på Dvalin.

IKM-sjef Ståle Kyllingstad tror kontraktene knyttet til Dvalin er svært viktig.

Ståle Kyllingstad

IKM-sjef Ståle Kyllingstad mener kontraktene er svært viktig for en presset oljeindustri.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Kontrakten står ifølge ryktene i markedet mellom Aibel og Aker. Begge disse kommer til å løse det med norske ingeniører og norske folk. Derfor er dette enormt viktig, sier han.

– Hva skjer for den som ikke får kontrakten?

– Det kan nok ende med permitteringer og oppsigelser. For dette er noe som har blitt satset tungt på fra de store norske aktørene, seier Kyllingstad.

Flere kontrakter

De to første kontraktene blir trolig offentliggjort i morgen når Dea Norge har levert planen for utbygging og produksjon, den såkalte PUD-en, til olje- og energiminister Tord Lien i ettermiddag.

Dette skal dreie seg om ombyggingsarbeidene på Heidrun-feltet, som må til for å kunne ta imot gassen fra Dvalin. Dette er den største kontrakten, verdt flere milliarder kroner.

Den andre kontrakten er byggingen av havbunnsrammen som skal produsere gassen, her er det snakk om en kontraktsverdi på rundt en milliard kroner.

Kan få stor betydning for verftet i Haugesund

Senere vil det bli tildelt kontrakter på rørforbindelsen fra Dvalin til Heidrun-feltet, og i 2019 blir det klart hvem som får boreoppdraget, slik at gassproduksjonen kan komme i gang i 2020.

– Vi ser vel for oss at en del av dette arbeidet vil bli styrt fra kontoret vårt i Oslo, men det reint praktiske byggearbeidet vil fort komme til å få stor betydning for verftet vårt i Haugesund, sier Sandal om viktigheten av kontrakten for Aibel.