Nå spirer det igjen ved Vårlivarden

Et halvt år siden skogbrannen ved Vårlivarden er det meste av naturen leget. Det kan en trolig takke den harde vinteren for.

Vårlivarden etter skogbrannen

Store deler av skogen rundt Vårlivarden ble svidd av for et halvt år siden. Nå spirer det igjen.

Foto: Ronny Hjertås / Mathias Oppedal/NRK

– Det er ikke noe av skogbunnen som er direkte ødelagt. Den vil ta seg opp igjen, sier Arnt Mørkesdal, skogssjef i Sandnes kommune.

På Vårli i Sandnes ser man fortsatt noen tegn etter den store skog-, gress- og lyngbrannen for et halvt år siden. Det var en liten sigarettglo som startet den ukontrollerte gras, lyng og skogbrannen i det populære turområdet første påskedag.

Gleder seg over friskmelding

Det tok brannvesenet to dager å få kontroll på brannen, og en regner med at omtrent fem kvadratkilometer ble svidd av. Skogsjefen kalte det først en katastrofe, men bruker mildere ord nå.

– I etterkant ser jeg nok at jeg tok litt hardt i. Jeg tenkte på at det var en brann her for ti – tolv år siden, og så kom det en ny brann i samme område akkurat da naturen hadde klart å lege seg selv, sier Mørkesdal.

Men i dag gleder han seg over mange tegn på at naturen snart vil være tilbake slik den var før brannen. I dag fant han lyng og ei stor maurtue i turområdet ved Vårlivarden.

Det er nå eit halvt år sidan ei glo frå ein sigarett førte til storbrannen ved Vårlivarden i Sandnes.
Men ute i det populære turterrenget er det nå svært lite ein kan sjå av skadene brannen påførte skogen.
Det kan ein truleg takka den harde vinteren for.

VIDEO: Skogen rundt Vårlivarden er i god form et halvt år etter den store brannen.

– Telen i bakken reddet røttene

Hvorfor gjør en stor brann så lite skade?

– Det var frost i bakken, så det brant kun på overflaten og ikke ned i torva. Hadde det vært tørt og ikke tele i bakken hadde brannen spredt seg ned i torva og ødelagt røttene på plantene, men det gjorde det ikke fordi brannen var frossen, sier han.

Selv om naturen snart har reparert brannskadene i Vårli snart håper skogsjefen at folk har lært av det som skjedde for et halvt år siden. Budskapet er enkelt: Vær forsiktig med ild i naturen.

– Det er så fort gjort at det skal ta fyr og konsekvensene kan bli veldig store, sier Mørkesdal.

Skogbrannen ved Vårlivarden

ARKIVVIDEO: Slukningsarbeid ved Vårlivarden.