– Vi bør ikke være redde for at olje og gass er mindre viktig for Norge om ti år. Vi lever ikke av olje i Norge, men av arbeidet vårt og den kunnskapen vi har, sa partileder for SV, Audun Lysbakken under Vestlandsdebatten i kveld.
Oljeprisen faller, bemanningen kuttes og investeringene synker. Er oljenæringen på vei mot totalkollaps, eller er det bare en liten nedgang i Norges største næring?
Det var utgangspunktet for debatten i kveld.
– Vil bety mindre
Professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn er enig i det Lysbakken sier.
– Jeg tror betydningen av oljenæringen er mindre om ti år, sier han.
MÅ STRAMME INN: Professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn mener vi vil få et fall i olje-og gassindustrien om ikke oljeselskapene strammer inn ytterligere.
Foto: Rolv Christian Topdahl / NRKMohn mener tiltakene, som spiller seg ut i at Statoil og andre selskap kutter i kostnadene, ble avgjort for et til to år siden, og at oljeprisen da hadde en innvirkning.
– Da var oljeprisen 25 prosent høyere enn det den er i dag, så de tiltakene reflekterer ikke det som har skjedd med oljeprisen de siste ti årene, sier Mohn.
Han mener oljeselskapene må stramme inn ytterligere hvis prisene fortsetter å ligge på dagens nivå.
– Hvis det ikke skjer tror jeg at vi vil få et forbigående fall i olje- og gassindustrien til neste år, sier professoren.
Mohn mener at man i fremtiden vil være avhengig av nye oljefunn.
– Det ser ut til at man kan ha investeringer gående i en fem års periode, men etter det er man avhengig av nye funn for å opprettholde investeringsaktiviteten, sier han.
- LES OGSÅ: Statoil kutter opp mot 1900 stillinger
Uenig
DEBATT: Det var ulike meninger om fremtiden til olje- og gassindustrien under kveldens Vestlandsdebatt.
Foto: Lundin Norway / Lundin NorwayAtle Sundøy, innkjøpsekspert og tallknuser i Inventura er uenig i det Mohn og Lysbakken sier.
– Jeg er helt overbevist om at olje- og gassindustrien være viktig i Norge om ti år. Det kommer til å sysselsette veldig mange folk.
Han er derimot enig med Lysbakken og Mohn om at lønnsomheten i næringen kan bli lavere.
– Det trenger ikke nødvendigvis være usunt, sier Sundøy.
Forrige uke ble det lansert nytt funn nordvest for Snøhvitfeltet i Barentshavet på Alta-prospektet. Funnet anslås å være mye større enn Goliat-feltet.
– Det er tilstrekkelig olje, politikerne må bare bestemme når vi skal slutte å utvinne den, det kommer ikke oljeselskapene gjøre. Vi kommer til å fortsette å drive, vedlikeholde og utvikle sokkelen, i tillegg til å drive med fornybar energi, sier Sundøy.
– I full produksjon
Øistein Johannessen, direktør for kommunikasjon i Statoils forretningsområde UPN mener oljenæringen fremdeles vil være i full produksjon om ti år.
– Om ti år vil Johan Sverdrup være i full produksjon. Denne plattformen vil stå for 25 prosent av all produksjon på norsk sokkel. Det vil gi 40 milliarder i inntekt i året til norsk samfunn, sier Johannessen.
Han sier at Statoil produserer cirka en million fat per dag. Johannessen mener produksjonen vil være på samme nivå om ti år.
– Johan Sverdrup-feltet vil produsere 600 000 fat alene per dag, og det vil være enda større etterspørsel etter norsk gass og olje i fremtiden, sier Johannessen.