Hopp til innhold

Bytter fangelue med T-skjorte før «nazifrisør»-rettssaken

Løgnaslaget kalte Merete Hodne for «nazifrisør» i revy-sketsj, og det var ærekrenkende, mener hun. Denne uka møtes partene i retten.

Per Inge Torkelsen

Tirsdag skal Per Inge Torkelsen og de andre i revygruppa Løgnaslaget igjen møte Merete Hodne i retten. Humoristene er stevna for ærekrenkelser etter et revynummer om Hodne i fjor.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Her er det et forsøk på å kneble ytringsfriheten og sensurere oss. T-skjorta er et godt bilde på det, sier Per Inge Torkelsen.

Sist gang han møtte Merete Hodne i retten, hadde han på seg ei stripete fangelue. Hodne forsøkte da å få fjerna sketsjen om seg sjøl i revyen «Løgnasevangeliet», som hadde premiere i oktober 2016.

Per Inge Torkelsen i retten på grunn av revynummer

Per Inge Torkelsen da han møtte Hodne i retten i mars i år.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Stavanger tingrett var ikke enig i at Løgnaslagets sketsj måtte stoppes etter 51 forestillinger, og lot de siste åtte gå som planlagt. Stevninga for ærekrenkelse skal i retten denne uka. Det er satt av tre dager.

Krever erstatning

Revyvisa er inspirert av saken der Hodne blei dømt for å avvise Malika Bayan i frisørsalongen sin på Bryne fordi Bayan hadde på seg hijab. Hodne blei bøtelagt for brudd på diskrimineringsloven.

Advokat Per Danielsen

Per Danielsen.

– Det er visse ting man ikke bør spøke med. Holocaust, og hva nazistene sto for. Å beskylde noen for å være nazist i dag, er alvorlig, sier Hodnes advokat, Per Danielsen.

Hodne krever oppreisning og erstatning etter skadeerstatningsloven, oppad begrensa til 200.000 kroner for hver av de fem saksøkte.

Løgnaslagets advokat Brynjar Meling mener det blir feil å trekke inn jødeutryddelsen og Hitler-Tyskland i saken.

Per Inge Torkelsen

ANGRER IKKE: Per Inge Torkelsen angrer ikke på sketsjen han og resten av Løgnaslaget (Rune Andersen, Bjørn Aslaksen, Pål Mangor Kvammen og Dag Schreiner) skreiv og framførte om Merete Hodne. Hodne har så sterke meninger at hun må tåle at det blir stilt spørsmål ved dem, mener han.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Vi har ikke spøkt med Holocaust og nazisme, så jeg skjønner ikke hvorfor det trekkes inn. «Nazifrisør» knytter seg til hennes holdninger til andre enkeltmennesker, og man skal være forsiktig med å tolke dette for langt, sier Meling.

Danielsen mener at retten ikke tok stilling til Hodnes første krav, men lot forestillingene fortsette fordi det var så få igjen.

– Hvis man leser kjennelsen, ser man at retten hadde stor forståelse for at det er alvorlig å beskylde noen som ikke er det, for å være nazist, sier han.

Brynjar Meling

Brynjar Meling.

Foto: Runa Victoria Engen

– Hun tapte saken. Hva dommeren ellers drøfta, er uten betydning, svarer Meling.

Torkelsen: – Fillesak

– Far min sa til mor mi at «du e heilt nazi på støv», så ordet kan ha flere betydninger, sier Torkelsen.

Han anger ikke på sketsjen, og mener at Hodne, som blant annet har vært aktiv i Sian og Pegida, må tåle såpass.

– Dette er ei spretten dame som står for meningene sine, og de er beinharde. Da må hun også tåle at det blir stilt spørsmål ved dem.

Per Inge Torkelsen

T-skjorta han skal ha på seg i retten tirsdag viser en gitar, der strengene foran lydhullet er som gitter i en fengselscelle. En person inne i gitaren har hendene rundt gitteret.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Torkelsen har blanda følelser før rettssaken.

– Jeg har en veldig respekt for det norske rettsvesenet, men at de kan bruke tre dager før jul på denne fillesaken ... Det er på en måte litt tåpelig, men på en annen måte er det bra. De tar det alvorlig. Men jeg kan ikke forstå at vi skal bli dømt. I så tilfelle blir vi verdensberømte, nesten, sier komikeren.