Hopp til innhold

Merete Hodne dømt for hijab-nekt – igjen

Lagmannsretten mener også at frisøren brøt loven da hun nektet hijab-kledte Malika Bayan adgang.

Malika Bayan og Merete Hodne

Merete Hodne nektet Malika Bayan adgang til frisørsalongen hennes høsten 2015. Saken er nå behandlet av to rettsinstanser.

Foto: NRK/NTB SCANPIX

Gulating lagmannsrett er enig med Jæren tingrett i at Merethe Hodne brøt loven da hun nektet adgang for Malika Bayan, som var ikledt hijab.

– Jeg er overlykkelig. Dette betyr utrolig mye. Jeg hadde blitt kjempeskuffet om det hadde blitt et annet utfall, sier Malika Bayan.

– Hadde hun vunnet fram hadde det vært skummelt med tanke på fremtiden. Det hadde åpnet dørene for flere med hennes holdninger og hijab hadde plutselig blitt et politisk plagg i Norge, noe det absolutt ikke er, sier hun.

Reduserte boten med 3000 kroner

Boten er i langmannsretten redusert til 7000 kroner, og Hodne ble ikke idømt saksomkostninger. Det var Aftenbladet som først omtalte dommen.

– Det går i riktig retning nå, når boten er redusert og jeg slipper saksomkostninger. Jeg føler meg litt trodd, selv om det er en veldig betent sak, sier Merete Hodne til NRK.

Fornærmede i saken, Malika Bayan, bryr seg ikke nevneverdig om straffereduksjonen.

– Jeg bryr meg ikke om at hun har fått mindre bot, men om at de tok min side og at jeg har blitt trodd og hørt. Dette betyr utrolig mye, sier hun.

Nektet adgang med hijab

Bakgrunnen for saken er at Malika Bayan høsten 2015, ikledd hijab, gikk inn i frisørsalongen til Merete Hodne på Bryne og spurte hva det kosta å farge håret. Bayan fikk beskjed om at Hodne «ikke ville ta på sånne som henne».

Hodne nekter for å ha sagt dette, og ville ikke betale den 8000 kroner store boten hun ble ilagt. Dermed endte saken i tingrettenretten. Der ble hun dømt til å betale 10.000 kroner pluss saksomkostninger på 5.000. Hun anket saken til lagmannsretten, der en litt mildere dom falt i dag.

– Jeg var ganske sikker på at de ikke turde å frikjenne meg helt i lagmannsretten. Jeg er politisk aktivist, så jeg kommer ikke til å kjempe mindre for det jeg tror på nå, sier hun.

Lagmannsretten mener også at frisøren brøt loven da hun nektet hijab-kledte Malika Bayan adgang.

VIDEO: Merete Hodne ble overraska over at dommen kom i dag, men ikke over konklusjonen.

Dommen skulle etter planen først kommet onsdag i neste uke. Hodne fikk en times varsel om at den skulle komme før den kom.

– Jeg var nervøs mens jeg ventet, men da jeg fikk den følte jeg meg som vanlig, sier hun.

Tiltalte har gitt uttrykk for at hun per 1. oktober 2015, skilte distinkt mellom muhammedanere, som hun betraktet som personer som fremmer en farlig politisk ideologi, og personer som bare er ufarlige troende muslimer.

Lagmannsretten kan ikke se at det, i relasjon til en diskriminering som alene er knyttet til fornærmedes bruk av hodeplagget hijab, kunne være mulig å praktisere et slikt skille, og konkret heller ikke at tiltalte selv har hatt og praktisert et slikt skille.

Dommen fra Gulating lagmannsrett

Flere nyheter fra Rogaland