Hopp til innhold

– Vi vil vise hvor flott et sånt dyr faktisk kan være

Lørdag blei det skutt en ulv for første gang på 17 år i Rogaland. Nå vil Museum Stavanger stille ut ulven – hvis de får lov.

Rudolf Svensen, avdelingsdirektør for naturhistorie, Museum Stavanger.

VETERAN: Rudolf Svensen, avdelingsdirektør for naturhistorie ved Museum Stavanger, ved siden av den eneste ulven museet har. Det er en arktisk ulv museet fikk i gave tidlig på 1900-tallet.

Foto: Marte Skodje / NRK

– De fleste norske ulver en får se i dag, er skutt og ligger på bakken og blør. Så vi vil gjerne vise hvor flott et sånt dyr faktisk kan være, sier Rudolf Svensen, avdelingsdirektør for naturhistorie ved Museum Stavanger.

Fredag blei en 43 kilo tung hannulv skutt i nærheten av Moi i Lund. Etter flere skader på sau hadde Fylkesmannen i Rogaland på forhånd gitt en såkalt skadefellingstillatelse.

Ulvekadaveret er statens eiendom, og skal nå undersøkes på Veterinærinstituttet i Trondheim. Blant annet for å finne ut hvilke ulver den var i slekt med.

Men etterpå vil museet svært gjerne ha den.

– Fint eksemplar

– Det første jeg tenker er at jeg hadde likt å se den i live. Men det er slik det er, og det må en bare forholde seg til, sier Svensen.

Museum Stavanger er det eneste naturhistoriske museet i fylket. Svensen mener ulven passer perfekt i ei kommende utstilling. For å fokusere på rovdyrpolitikken.

Rudolf Svensen, avdelingsdirektør for naturhistorie, Museum Stavanger.

Rudolf Svensen, avdelingsdirektør for naturhistorie ved Museum Stavanger.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Det er et veldig fint eksemplar. Temaet i denne utstillinga skal være natur og biologi i Rogaland, og hvordan vi har forvalta naturen, sier han.

Svensen erkjenner at frontene er steile i debatten om ulv i Norge.

– Det er viktig for museet å ta ansvar overfor samfunnet og informere, basert på fakta, sier han.

Arktisk ulv – i Rogaland

Rogaland har ifølge avdelingsdirektøren hatt både ulv og bjørn før, men forklarer at myndighetene har bestemt at det ikke skal være store rovdyr i fylket.

Museet har ikke den forrige ulven som blei skutt i Rogaland. Det var i 2003. Før det må en trolig tilbake til slutten av 1800-tallet.

Den eneste ulven museet har, er en arktisk ulv museet fikk i gave tidlig på 1900-tallet.

Ulv på Museum Stavanger.

ARKTISK: Den arktiske ulven blei gitt museet i Stavanger i 1903. Underarten blei først vitenskapelig beskrevet i 1935. Ulven kom til Norge etter Fram II-ekspedisjonen til Otto Sverdrup.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Hvis den havner på et eller annet skisenter eller høyfjellshotell, står den gjerne der noen år. Den kan bli oppspist av skadedyr, eller de kan gå konkurs. Så forsvinner ulven for alltid, sier han.

– Uønska i live, «alle» vil ha den døde

Jon Erling Skåten i Statens Naturoppsyn (SNO) har sjøl undersøkt ulven som blei skutt. Det er SNO som skal kontrollere at lover og regler er fulgt når rovdyr blir felt.

Ulv skoten nær Moi i Lund i Rogaland

17 ÅR SIDEN SIST: Ulven som blei skutt i Rogaland fredag. Sist det skjedde i fylket var i februar 2003. Trolig må en tilbake til slutten av 1800-tallet for å finne eldre tilfeller.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ifølge Skåten kan i utgangspunktet hvem som helst søke Miljødirektoratet om å få en ulv etter den er undersøkt. Jaktlaget som skøyt og kommunen ulven blei felt i, er gjengangere.

– Ulver er generelt sett veldig uønska når de lever, men «alle» vil ha dem når de er døde, sier Skåten, som er rovviltansvarlig i SNO i Agder og Rogaland.

Svensen sier Museum Stavanger søke snarest mulig.

– Jeg tror vi har gode kort på hånd. Det vil være merkelig om vi ikke får den hit, sier avdelingsdirektøren.