Hopp til innhold

Dette møter russen i Kongeparken

Frivillige organisasjoner strømmer til for å oppfordre russen til sikker sex, god mentalhelse og omsorg for hverandre. Helt greit, synes hovedpersonene.

Erik Rougier, Røde Kors Ungdom

På stand hos Røde Kors Ungdom kan russen øve på å rulle kondomer over disse figurene. Organisasjonen er bare en av flere som forsøker å nå russen med sitt budskap under russetreffet i Kongeparken denne helga.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Erik Rougier, Røde Kors Ungdom

Erik Rougier, Røde Kors Ungdom.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Vi er her for å oppfordre russen til sikker sex. Mange russeknuter involverer sex, og samtidig veit vi at nordmenn er dårligst i verden til å bruke kondom, sier Erik Rougier i Røde Kors Ungdom.

Hans organisasjon er én av svært mange som har tatt plass i Kongeparken utenfor Stavanger i anledning årets russetreff. Nesten 13.000 russ er venta til parken, som ligger på Ålgård.

Sikker sex og psykose

På Rougiers stand kan russen velge seg en plastpenis, rulle prevensjonsgummi over den og havne på topp fem-lista som til enhver tid holdes oppdatert.

Russetreff i Kongeparken på Ålgård, 8.-10 mai 2015
Foto: Øystein Otterdal / NRK

Sikker sex og omsorg for hverandre er oppfordringa. På en annen stand er målet god mentalhelse – gjennom lavterskeltilbudet TIPS – til unge som sliter. Eller kjenner noen som gjør det.

– Vi er ikke her for å være festbrems, men for å si at vi er her hvis de trenger oss, sier Robert Jørgensen i TIPS-prosjektet, som står for tidlig oppdagelse og behandling av psykose (ekstern lenke).

Robert Jørgensen, TIPS-prosjektet

Robert Jørgensen, TIPS-prosjektet.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Russen: – Dette er viktig

– 75 prosent av dem som får psykiske lidelser, får det i alderen 12-25 år. Jo tidligere en får hjelp, jo bedre er det, sier Jørgensen, som først og fremst er i Kongeparken for å fortelle russen at de kan ta kontakt med TIPS. Eller fortelle om prosjektet til vennene sine.

Kjønnssykdommer og selvmordstanker som tema under russetreffet er helt greit, mener både Malin Kjældal, Ida Simonsen og Jenny Vestbø fra Randaberg-russen.

– Det er viktig. Og fint å vite at det er noen som passer på oss, sier Skjeldal.

To og to på do

– Akkurat nå er det fest, og alle er glade, men det er alltid noen som sliter med noe. Og smiler sjøl om de ikke har det så godt inni seg, sier Simonsen.

De unge kvinnene har ikke noe imot at organisasjonene profilerer seg overfor russen. Seg imellom har de allerede gjort en avtale: Ingen skal gå aleine på do.

– Alle må være to og to, sier de tre.