Hopp til innhold

Borreliasyke ønsker å bli tatt på alvor

Over 40 personer møtte opp da det ble arrangert Borrelia-møte i Haugesund i går. Flesteparten av dem som møtte opp, har selv Borrelia. De ønsker å bli hørt og sett og vil ha større fokus på sykdommen.

Inger Eriksen

Inger Eriksen har selv sykdommen og er initiativtaker for møtet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Rolf Lueng

Flåttlege, Rolf Luneng.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Flåttlege, Rolf Luneng skapte stor interesse blant de 40 tilhører i Haugesund, tirsdag kveld. Han snakket om problematikken rundt sykdommen Borrelia.

– Det kan være veldig lurt å vente mellom seks til ti uker, og ta en kontrollprøve. Nå vet vi at det kan ta lang tid før antistoffene utvikler seg til å bli mange nok, sier Luneng til de oppmøtte.

Borrelia er en sykdom som en kan få hvis man blir bitt av flått eller stukket av mygg. Den kan blant annet gi alvorlige smerteplager, depresjon, hodepine og tretthet. Det er en vanskelig sykdom både å diagnostisere og behandle.

Saken fortsetter under bildet.

Rolf Lueng

Kunnskapen om Borrelia vil bli bedre og bedre i fremtiden fortalte lege Lundeng.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Mange blir ikke trodd

Inger Eriksen har selv sykdommen og er initiativtaker for møtet.

– Jeg har sett at det er nok av borreliasyke folk på Haugalandet, så det er godt at vi kan samles og snakke sammen, sier Eriksen.

Arne Håkonsen

Arne Håkonsen har hatt Borrelia i over 4 år og ønsker også økt fokus på sykdommen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Mange som får Borrelia opplever å ikke bli trodd eller å ikke få rett behandling. Derfor ønsker hun å sette søkelyset på problemet.

– Vi ønsker at de skal få bedre tester i det offentlige, hovedfokuset med dette møtet er at vi blir trodd og sett, sier initiativtakeren.

Arne Håkonsen har hatt Borrelia i over 4 år og ønsker også økt fokus på sykdommen.

– Vi må ta tak i dette problemet, det er sterkt ønsket. Det er mange som har et vanskelig liv, sier han.

Omstridt behandling

borreliamøte

Over 40 personer ville lære mer om Borrelia.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Lege Rolf Luneng, ble for nøyaktig ett år siden fratatt sin legeautorisasjon. Det fordi han i sin behandling av pasienter med Borrelia lot de gå på antibiotika i lange perioder. Nå går han til sak mot staten, men forstår at mange er negative til bruk av antibiotika.

– Helst skulle vi nok kommet helt bort ifra bruken av penicillin og antibiotika hvis det var mulig, sier Luneng.

Han tror denne tankegangen har blitt så sterk at når man introduserer antibiotikabehandling på en ny pasientgruppe over en lengre periode blir folk bekymret.

– Det vekker automatisk bekymring, motstand og kritikk, fordi det ikke er den veien man ønsker å gå, sier han.

– Pasienten blir glemt

Sveinung Stensland

Stortingsrepresentant i Høyre, Sveinung Stensland, er opptatt av at pasientene ikke skal bli glemt i debatten om Borrelia.

Foto: Thomas Halleland / NRK

En av dem som var til stede i går var stortingsrepresentant i Høyre, Sveinung Stensland. Han synes det er et viktig initiativ å arrangere møtet.

– Vi vet for lite om sykdommen, og vi vet for lite om hvordan vi skal diagnostisere og behandle den. Nå har dette blitt en dom profesjonskamp hvor fagmiljøene står på hver sin side i kampen og pasienten blir litt glemt, sier Stensland.

Kunnskapen om Borrelia vil bli bedre og bedre i fremtiden fortalte lege Lundeng. Men verken Inger Eriksen eller de andre som var på møtet, har tid til å vente særlig lenge.

– Det er bra at det kan skje noe fremover, men vi vil jo helst at det skjer noe nå, sier hun.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Sandra Sunde er en av dem som var på møte i Haugesund i går. Hun er syk, men ingen finne ut hva som feiler henne.


Flere nyheter fra Rogaland