Denne roboten er en flått-dreper

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flått som ligger og slynger seg i sommervarmen trues nå av en ny, motorisert fiende.

Det finnes en rekke ideer rundt hvordan man en gang for alle blir kvitt flåtten, som nærmest har status som Den Offisielle Folkefienden. I Møre og Romsdal har forskere utviklet en metode for å ta knekken på de små dyrene ved hjelp av sopp. Andre steder i landet har man blitt kvitt flåtten ved å redusere viltbestanden.

Nå har professorer ved Virginia Military Institute i USA utviklet en motorisert flått-terminator, som tømmer plenen for de blodsugende krapylene. De hevder overfor ABC News å ha hatt stor suksess med flått-dødaren, som i praksis er en radiostyrt bil som sleper på et lite teppe.

Lures av CO2

For å lokke til seg flåtten, må de lures til å tro at de befinner seg i nærheten av en vert de kan suge blod fra. For å gjøre dette setter man ut en sylinder, som slipper ut CO2. Dette tiltrekker seg flått inntil 15 meter unna. En halvtime senere sendes Tick Roveren med sitt teppe mot området hvor sylinderen står. Flåtten vil så krype opp i teppet, som er innsatt med insektdrepende middel, for så å dø i løpet av få timer.

Dr. James Squire, som leder prosjektet, vurderer å få masseprodusert innretningen dersom videre testing viser seg å holde stikk.

Squire sier at han ble inspirert til å bygge innretningen etter å ha sett antallet flått som bet seg fast på kroppen til sønnen som lekte i gresset.

– Det var så mye flått i området vi testet, at skolen nedla forbud mot å dra på ekskursjoner der. Men vi klarte å ta ut mellom 75 og 100 prosent av flåtten med vår robot, sier han til ABC News.

Flått er ansett for å være den verste smittesprederen i dyreriket, og kan overføre en rekke farlige sykdommer, som borreliose, ehrilchiose og skogflåttencefalitt, til mennesker. Helseminister Jonas Gahr Støre åpner for et nasjonalt senter som utreder pasienter med uforklarlige og langvarige kroniske lidelser, som Borrelia.

flått kravler på menneskehud

Flått er ansett for å være den verste smittesprederen i dyreriket, og kan overføre en rekke farlige sykdommer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Rådyrbesøk

Biolog og flåttekspert Reidar Mehl sier at flått på plenen ikke er et veldig stort problem i Norge. Den fremste kilden til flåttplagen er tettere vegetasjon i skog og gress.

– Men flått på plenen kan være et problem for dem som bor på steder i landet hvor det er mye rådyr. De er i stor grad ansvarlig for at flåtten formerer seg, og om man får mye besøk av rådyr på eiendommen sin, kan det være mye flått på plenen som den har mistet, sier Mehl til NRK.no.

Mange øyer i Norge har store rådyrbestander, og hytte- og huseiere kan bli plaget med at rådyr kommer inn på tomta. Mehl sier uansett at flåtten uansett ikke vil leve lenge på tørre plener som får direkte sollys og klippes regelmessig.

Mehl viser til at man ikke trenger å kjøpe en mobil robot for å få plenen flåttfri, men anbefaler å spraye insektmiddel på et pledd, som man kan dra over plenen.