Hopp til innhold

Mona ble satt på gangen i sin egen erstatningssak

Da politikerne i Sandnes vedtok å tilby Mona Anita Espedal 725.000 kroner i erstatning for tapt barndom, fikk hun ikke selv være til stede.

Mona Anita Espedal

Mona Anita Espedal har kjempet i flere år for oppreisning fra kommunen.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

NRK har i sommer omtalt Mona Anita Espedals kamp for erstatning etter en oppvekst i et voldelig hjem.

Mens broren til Mona fikk 1,3 millioner kroner i erstatning fra Sandnes kommune, fikk hun null fordi hun ikke hadde nok varige mén. Etter at NRK omtalte saken ville politikerne i likevel kommunen tilby erstatning. Mandag valgte formannskapet i kommunen å følge rådmannens innstilling på drøyt halvparten av hva broren fikk.

Men behandlingen av saken skjedde uten at Mona fikk være til stede.

– Men det er jo min sak og handler om meg, sa hun til politikerne under formannskapsmøtet.

Det ville politikerne ikke høre på, og Mona fikk ikke være til stede på behandlingen av sin egen sak.

Mona Anita Espedal forteller om sin brutale oppvekst.

– Vi må følge loven

Hun reiste seg og fortalte at advokaten hadde fortalt henne at hun hadde lov til å være til stede, men det hjalp ikke. 28-åringen og NRK ble dermed vist ut av møtet.

– Det er slik loven er, beklager, svarer ordfører Stanley Wirak.

– Det virker litt spesielt, men vi må rett og slett følge loven. Det var ikke bare Mona som var involvert i saken, men andre også, og etter råd fra kommuneadvokaten ble det slik. Vi har full åpenhet om resultatet, utdyper ordføreren ovenfor NRK.

Han viser til kommunelovens paragraf 31 og forvaltningslovens paragraf 13. Disse handler om taushetbelagte opplysninger, og om svekking av kommunens forhandlingsposisjon. Mona har i forbindelse med medieomtalen opphevet kommunens taushetsplikt overfor NRK. Saken som ble behandlet i dag var Monas sak, men kommunen har tidligere opplyst NRK at den kunne bli sammenlignet med tidligere saker, saker som kan inneholde taushetsbelagte opplysninger.

– Jeg hadde imidlertid sjekket med advokaten. Han mente ikke de kunne nekte meg å være til stede under hele behandlingen. Jeg er veldig overrasket og skuffet, sier Mona ute på gangen.

– Behandlingen jeg har fått fra kommunen etter at de sa at de ville tilby meg erstatning, har vært skammelig.

Til NRK sier Mona at hun ville klage inn avgjørelsen formannskapet fattet, da de sendte hun på gangen under behandlingen av saken.

Vokste opp i et voldelig hjem

Bakgrunnen for dagens vedtak i formannskapet i Sandnes er at 28 år gamle Mona vokste opp i et voldelig hjem i Sandnes på 90-tallet. Selv om barnevernet fikk flere bekymringsmeldinger fra skole, barnehage og naboer om at barna ble mishandlet, tok det nesten syv år før de grep inn.

– Vi har bestemt å tilby det samme vi har gitt andre barnehjemsbarn i den kommunale oppreisningsordningen, altså 725.000. I tillegg dekker vi saksomkostninger, sier Stanley Wirak. Under det lukkede møtet fremmet SV og KrF forslag om øke summen til 725.000 pluss 275.000 for belastningen Mona er påført, men dette forslaget fikk ikke flertall.

– Jeg er jo selvfølgelig veldig glad for at de gir meg et tilbud, uttaler Mona.

Etter møtet møttes ordføreren og Mona på gangen i Sandnes rådhus. Wirak ønsket å benytte anledningen til å si unnskyld ansikt til ansikt.

– På vegne av Sandnes kommune vil jeg igjen beklage at vi ikke grep fatt i din sak, og at vi unødig forlenget din vanskelige tid med tre år.

Wirak sier bakgrunnen for utregningen av summen handler om presedens, men han erkjenner at flere politikere i det lukkede møtet mente saken til Mona var verre enn de tidligere sakene der kommunen har tilkjent samme erstatningssum.

– Vi har gitt samme beløp til mange andre, så hadde vi gitt deg mer så hadde vi hatt det gående, sier han.

Ønsker å endre regelverket

I tillegg til å kjempe for egen sak har Mona jobbet for å endre regelverket slik at andre skal slippe å ta kampen slik hun har. I forrige uke var hun i Oslo og fikk ja fra alle partiene på Stortinget for gjennomgang av regelverket. Stå på viljen til Espedal har imponert politikerne i Sandnes.

– Det at hun har tatt den kampen og er så tøff tar jeg av meg hatten for. Jeg håper hun lykkes, sier Thor Magne Seland, gruppeleder for Høyre i Sandnes.

Hun får tilbud om erstatning fra kommunen, men fikk ikke være tilstede på behandlingen av sin egen sak.

Se kveldens tv-sak