Mindre penger til bybanekontoret

Flertallet i fylkestinget varsler en kritisk gjennomgang av hva kontoret bruker penger på. De vurderer å kutte kontorets budsjett.

Bybanen i Stavanger

Den politiske oppslutningen rundt bybane på Nord-Jæren er svært usikker.

Foto: Illustrasjon

Bybaneplanene får hard medfart etter hvert som flere politiske partier legger fram sine budsjettforslag for neste år. I dag var det et klart flertall av fylkespartiene, som så med skepsis på budsjettet til bybanekontoret.

Tidligere har både Stavanger og Sandnes kommune signalisert kutt, og i dag sa flertallet, bestående av Høyre, KrF og Frp, at de også ville se nøye på hva bybanekontoret driver med.

Varsler en kritisk gjennomgang

– I dette budsjettet velger vi å utsette konklusjonen om hva vi vil gjøre. Det er et sprik i koalisjonen. Frp mener at vi kan legge ned hele kontoret, mens vi vet at andre innspill kommer. Nå tar vi en kritisk gjennomgang av kontoret, ser på de utgiftene det har, og så tar vi konklusjonen når det kommer på bordet, sier fylkesordfører Terje Halleland fra Fremskrittspartiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terje Halleland, Janne Johnsen og Ellen Solheim

Terje Halleland (Frp), Janne Johnsen (H) og Ellen Solheim (KrF) representerer flertallet i fylkestinget.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Vil kutte 6 millioner hvert år

Mens flertallet likevel holder fast på tilskuddet til bybanekontoret til neste år, så er Arbeiderpartiet og Senterpartiet enda klarere på at det skal kuttes.

– Vi fremmer et forslag om å kutte bybanekontoret med 6 millioner årlig i økonomiplanperioden. Vi regner med at det får konsekvenser for aktiviteten ved bybanekontoret, og har også lagt det inn. Det er også slik at konsulenthjelp, reise- og seminarbudsjetter hos bybanekontoret har nok ligget et godt stykke over det vi tenker er ansvarlig i forhold til de rammene vi har å forholde oss til, sier Hildegunn Bjelde, gruppeleder for Rogaland Ap.

SV og Venstre kjemper videre for bybane

Leder for kommunalstyret for byutvikling i Stavanger, Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen er gruppeleder i Rogaland Venstre.

Foto: Erik Waage / NRK

De eneste som virkelig tar bybanekontoret i forsvar er nå Venstre og SV, som brøt samarbeidet med Ap og Senterpartiet på denne saken. Helge Solum Larsen (V) står fortsatt frem som en av de største bybanetilhengerne.

– Nord-Jæren må få løst sine trafikkproblemer, og bybanen er løsningen på det for oss. det er den som skal satses på. Jeg frykter at det nå kan bli en dramatisk tid for regionen vår. Hvis vi ikke får en løsning på transportsituasjonen vår vil vi heller ikke klare å bygge opp et helhetlig fylke. Hvis det stopper opp på Nord-Jæren stopper hele regionen vår opp, sier Solum Larsen, gruppeleder i Rogaland Venstre.

Ikke klart svar fra fylkesrådmannen

I Fylkesutvalget i dag hadde fylkesrådmann, Trond Nerdal, sagt at han skulle komme med et svar. Men det svaret hadde ikke Nerdal på plass.

– Jeg kan nok si det som så at det ikke blir fem hundre millioner dyrere, men grunnen til at vi ikke har fått det klart er fordi det var en mer omfattende og komplisert arbeid enn det vi var klar over. Nå er vi i siste fase av det, og jeg har i dag sagt at jeg skal legge det frem for fylkesutvalget 13. desember, sier Nerdal.