Mindre fyll på russetreff enn før

0,2 prosent av russen var overstadig beruset på Landstreffet denne helgen. – Det er et svært lavt tall, sier presseansvarlig Aasmund Lund.

Rødruss

Russen drikker, men mindre enn på tidligere Landstreff. Færre enn 25 personer ble lagt til observasjon for overstadig beruselse under årets treff.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Tiden hvor man bare satt i russebilen og drakk er forbi, det har blitt mindre fyll, forteller Aasmund Lund.

Han har styrt skuta i Kongeparken utenfor Stavanger denne helgen, og med noen unntak synes han årets treff har gått godt.

– Vi har gjort mye for å sikre treffet, samtidig har vi hatt to hendelser, og vi kan aldri garantere at det ikke vil skje noe når så mange russ er samlet, sier Lund.

Han sikter til fredag kvelds ulykke hvor en kvinnelig russ falt ut av en karusell, og meldingen om en mulig voldtekt som også kom rundt samme tid.

– Etter forholdene har det gått bra med hun som falt ut av karusellen, og der skal vi få Statens jernbanetilsyn på besøk i morgen for å undersøke hva som gikk galt. Meldingen om voldtekt er det nå politiet som tar seg av, sier Lund.

– Russen må være ved sine fulle fem

Aasmund Lund

Aasmund Lund er fornøyd med russens oppførsel på årets russetreff.

Foto: Kaj Hjertenes

Det er 12.500 russ på treffet i Kongeparken, og Lund forteller at de allerede for åtte måneder siden var utsolgt. Han legger til at kravene til sikkerhet og innhold blir deretter. Og til tross for de to enkelthendelsene som nå undersøkes, har russen oppført seg veldig bra, synes han.

– Det er jobbet mye med sikkerheten, samtidig så har holdningskampanjer gjennom året vært viktig. Vi ser at russen har vært flinke til å ta vare på hverandre og holdt sammen.

– En ting er jo at de passer på hverandre, men de drikker altså mindre. Hvorfor tror du det er tilfelle?

– Vi tror noe av grunnen til dette er at arrangementet har et veldig godt og bredt innhold, som gjør at russen må være ved sine fulle fem for å få det med seg, sier Lund.

Han forteller videre at russ som er overstadig beruset blir tatt hånd om av helsepersonell, og at de blir lagt til observasjon. I år er antallet dette gjelder vært 0,2 prosent av totalmengden med russ. det tilsvarer 25 personer.

– Med tanke på at det er så mye folk samlet så ser vi på dette tallet som svært lavt, og veldig positivt, avslutter Lund.

Det var 28. gang treffet ble arrangert i Kongeparken.