NRK Meny
Normal

Menn tviholder fortsatt på rattet

Norske menn kjører nesten alltid bilen når familien er på tur. Nå vil trafikklærer ha slutt på gamle kjønnsroller bak rattet.

Steven, Kathrine og barna Lenea og Elise Fielding fra Bergen

Far Steven i familien Fielding fra Bergen anslår at det er han som kjører rundt 80 prosent av gangene. Med i bilen er mor Kathrine og døtrene Lenea og Elise.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er nesten alltid jeg som kjører. Nå har jeg sittet i førersetet fra Kristiansand til Stavanger, sier Tobias Aasland som er på vei til Preikestolen med familien.

I passasjersetet sitter kona Marit.

– Jeg synes det er greit å sitte i passasjersetet. Det er en vane som jeg trives godt med, sier hun.

Mannen legger til med et flir at det nok er han som er den beste sjåføren.

Mannlig sjåfør i 39 av 41 biler

Familien Aasland står i ferjekø ved Fiskepiren i Stavanger. I 41 biler er begge kjønn representert denne formiddagen. I 39 av disse bilene sitter mannen ved rattet, mens bare to kvinner er sjåfør.

– Dette er egentlig bare en litt merkelig vane, sier Steven Fielding fra Bergen. Han tror han er sjåfør på 70–80 prosent av turene familien kjører.

– Jeg burde nok overtatt rattet litt oftere. Jeg vil helst ikke bli en gammel dame som ikke tør kjøre lange turer alene fordi hun har for lite trening, sier kona Marit Fielding.

Scenen på ferjeleiet i Stavanger er klassisk. En undersøkelse som respons Analyse utførte for Sparebank 1 i vår viser at 89 prosent av norske menn alltid eller nesten alltid kjører bilen.

Jannike Bondevik

Jannike Bondevik i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) i Rogaland.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Kvinner er tryggere bak rattet

– Dette er helt tullete, sier leder Jannike Bondevik i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) i Rogaland.

Hun mener kvinner er vel så gode sjåfører som menn. Hun viser til at menn er involvert i langt flere ulykker enn kvinner. Totalt omkom 135 mennesker i trafikken i 2016. Blant disse er 111 menn og 24 kvinner.

– Kvinner kjører sikrere og tar det mer med ro. Erfaringen blant elevene på trafikkskolen er at jentene planlegger og tar bilkjøringen mye mer seriøst. Bondevik mener det er særlig viktig å slippe kvinnene til under langkjøringen på ferieturen.

Flest menn sovnet bak rattet

Denne uka presenterte forsikringsselskapet Gjensidige en undersøkelse som viser at hele 11 prosent av norske sjåfører har sovnet bak rattet. Blant dem som har sovnet er det dobbelt så mange menn som kvinner.

– Dette viser at vi må skifte mer på kjøringen. Når du kjører langt på trafikkerte sommerveier er det livsfarlig å kjøre når du er trøtt, sier avdelingsleder for Trafikant og kjøretøy, Arve Tjønn Rinde i Statens vegvesen.

Han mener det er tradisjoner og gammel vane som gjør at mannen setter seg bak rattet.

Flinkere bak rattet?

– Men mange menn hevder de er bedre å kjøre enn kvinnene?

– Det kan godt være noen er bedre rent teknisk fordi de har kjørt mye, men dette gjør dem ikke nødvendigvis til sikrere sjåfører. Ofte kjører de mer aggressivt og farlig, sier han.

Nå har han en klar oppfordring til norske familier på ferietur.

– Ikke la mannen sitte timevis bak rattet. Bytt på å kjøre og ta gode pauser.